Deze uitgave van Aftersales Truck laat een aantal praktijkvoorbeelden zien van truckwerkplaatsen. Zelf sleutelende vloten, universele of merkgebonden werkplaatsen proberen de unieke persoonlijke voorkeuren en wensen te combineren met de gangbare en de mogelijke opties. Persoonlijk vind ik het altijd fraai om te zien wat waar wel werkt en wat niet.

Stel, je begint nu een plan te maken voor een nieuwe werkplaats. De oliesoorten zijn nog niet uit de markt verdwenen dus moeten een plek krijgen zodat de huidige en toekomstige diesels onderhouden kunnen blijven worden. Maar, een accupakket wisselen? Kies je een brug die daar al op is voorbereid? Of denk je juist met hefkolommen die benodigde vrijheid wel te kunnen invullen? Ik zwijg nog maar even over waterstof en de impact ervan als het gaat om veiligheidsmaatregelen.

De immer groeiende aantallen sensoren en camera’s gaan gepaard met steeds meer autonome functies, misschien ooit wel leidend tot die autonome truck op de weg. Ja, ze zijn er al op besloten terreinen maar de openbare weg is beduidend complexer. Houd je al rekening met een uitlijnsysteem voorzien de nodige instrumenten voor ADAS-kalibratie? Ook als de dure investering zich nog slecht laat terugverdienen?

Weinig werkplaatsen beschikken over een eigen tankstation. Dat gaat veranderen in die gepropageerde elektrische toekomst. Met hoeveel laadcapaciteit houd je rekening en biedt het stroomnet daar de mogelijkheden toe? In de verduurzamingsslag zullen er zonnepanelen komen, misschien een warmtepomp, windmolens. Gaat een eventueel tijdelijk overschot aan energie naar een eigen thuisbatterij voor toekomstig gebruik?

Feit is dat we niet ontkomen aan het ons voorbereiden op die steeds omvangrijkere elektrische vloot en de bijbehorende energievraagstukken. Over het tempo en de impact op een individueel bedrijf ontstaat discussie en die werkt soms verlammend. Uiteindelijk is stilzitten ook een keuze, zij het meestal niet de slimste.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties