De lobby om een overgangsregeling voor de tachograaf te krijgen heeft gehoor gevonden bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat heeft aan RDW gevraagd maatregelen te nemen die een soepelere overgang mogelijk moeten maken. De maatregelen betreffen onder meer de datum eerste levering en strekken tot het einde van het jaar.

Zoals bekend moeten vanaf 21 augustus 2023 alle nieuw te registreren tachograafplichtige voertuigen (>3500kg) voorzien zijn van de nieuwste generatie G2V2 2.0 Smart Tachograaf. Door de late beschikbaarheid van de nieuwe versie van de tachograaf en de lange opbouwtijd van tachograafplichtige voertuigen zien we dat de impact groot is voor de branche. Zo is de verwachting dat voor die gestelde deadline drukte ontstaat bij RDW-erkenninghouders om een nieuwe tachograaf in te bouwen.

Maatregelen

De maatregelen die RDW per direct zal nemen, gaan over het bepalen van de Datum Eerste Toelating (DET) en het mogelijk maken om langer vooruit te plannen. Om de afwijkende DET te kunnen vaststellen wordt tot het einde van het jaar het voertuigidentificatienummer gebruikt of een fabrieksverklaring voorzien van een productiedatum of de productiedatum op het CVO. Deze voertuigen krijgen anders dan nu direct een DET toegekend, om ze vervolgens in bedrijfsvoorraad te kunnen plaatsen of tenaam te stellen.

Planning verbreed

Voor de eerste opnames wordt vanaf halverwege augustus de planningshorizon verbreed tot 31 december 2023. Dat houdt in dat het dan voor de klant mogelijk is om een afspraak te maken op langere termijn voor deze voertuiggroep. Alleen wanneer de klant voor 21 augustus 2023 een aanvraag heeft ingediend, kan het voertuig een DET van voor 21 augustus krijgen en dus met een G2V1 type tachograaf zijn uitgerust.

De Datum Eerste Toelating wordt normaal gesproken bepaald bij de tenaamstelling van het voertuig. Het is van belang dat voertuigen die via de Versnelde Regeling een kenteken hebben gekregen vóór 21-08-2023 worden tenaamgesteld. Als dit niet gebeurt, zal alsnog een G2V2 tachograaf verplicht zijn.

Eerder publiceerden we al uitgebreid over de verwachte problemen rond de overgang naar de nieuwe tachograaf.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties