Om het wegtransport te verduurzamen, moeten vrachtwagens langer en zwaarder kunnen zijn, zo besloot het Europees Parlement gisteren. Het voorstel kan grote gevolgen hebben voor het transport in Europa.

“Zero-emissie vrachtwagens moeten de ruggengraat van het wegtransport worden, als de sector zijn duurzame doelen wil behalen”, stelde Euro-parlementariër Isabel García Muñoz (S&D). “Nieuwe regels stimuleren bedrijven om over te stappen naar zero-emissie vrachtwagens en om het wegtransport duurzamer en veiliger te maken. We willen dat dezelfde lading met minder voertuigen, minder ritten en minder uitstoot wordt vervoerd.”

Om dat te bereiken, is gisteren een voorstel aangenomen in de Transportcommissie van het Europees Parlement. Hierin zijn meerdere interessante voorstellen opgenomen, die betrekking hebben op de gewichten en lengtes van vrachtwagens in Europa. Over het voorstel moet nog wel gestemd worden door het Europees Parlement. Dit gebeurt komende maand.

Versoepeling

Onder andere vindt het Europees Parlement dat zero-emissie vrachtwagens tot 4 ton meer mogen wegen om te compenseren voor het gewicht van een accupakket of brandstofcel. Hiermee verdwijnt het verschil in toegestaan laadgewicht met vrachtwagens met een brandstofmotor. De Europarlementariërs hopen dat met deze versoepeling meer transporteurs kiezen voor een elektrische of waterstofvrachtwagen.

Ook wil Europa gezamenlijke voorwaarden opstellen voor langere vrachtwagencombinaties. De verantwoordelijkheid voor het toestaan van deze combinaties blijft bij de lidstaten. Echter door de specificaties beter op elkaar af te stemmen, moet het makkelijker zijn om internationaal met langere combinaties te rijden.

Om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de versoepeling, moeten lidstaten wel strenger controleren, aldus het Europees Parlement. Door middel van automatische controles aan de grens moeten landen ervoor zorgen dat alleen toegestane combinaties een land binnenkomen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties