In 2022 reden er meer dan 6,5 miljoen trucks over de Europese wegen. Dat zijn er bijna 2 procent meer dan in 2021.

Dat blijkt uit het rapport ‘Vehicles on European Roads’ van autofabrikantenkoepelorganisatie Acea.

Leeftijd

Uit het rapport blijkt ook dat de gemiddelde leeftijd van een truck in Europa 13,9 jaar bedraagt. Met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar heeft Griekenland het oudste truckpark. Oostenrijk heeft met een gemiddelde leeftijd van 6,7 jaar het jongste truckpark. Nederland zit met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar iets onder het Europese gemiddelde

De gemiddelde leeftijd van een bus in de EU is 12,5 jaar. Ook hier voert Griekenland de ranglijst van de gemiddelde leeftijd aan, met meer dan 18 jaar. In Nederland is een bus gemiddeld 10 jaar oud.

Diesel

Van alle trucks in de EU rijdt 96 procent op diesel, in Nederland is dat zelfs 97,7 procent. Europees gezien rijdt slechts 0,1 procent batterij-elektrisch, in Nederland 0,2 procent.

Van de bussen rijdt 90,5 procent op diesel. 1,9 procent is batterij-elektrisch en 2,0 procent hybride elektrisch. Nederland heeft een significant hoger marktaandeel elektrische bussen van 15,9 procent. Ook in Ierland (13,1 procent) en Luxemburg (12,7 procent) rijden relatief veel bussen elektrisch. Zodoende is het wegdekaandeel bussen op diesel in Nederland slechts 75,1 procent.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties