Vorig jaar was een goed jaar voor Bosch, ondanks moeilijke marktomstandigheden. Ook 2024 wordt een lastig jaar. Daarom zet het bedrijf in op innovatie, overnames en samenwerking.

In 2023 steeg de totale verkoop van Bosch naar 91,6 miljard Euro, een stijging van 3,8%. Vanwege de moeilijke marktomstandigheden kan het merk niet achterover leunen. Meevallers worden niet verwacht. Desondanks voorspelt men een groei in verkoop van 5 tot 7%. In het eerste kwartaal daalde de omzet echter. Markus Forschner, lid van de raad van bestuur en chief financial officer van Robert Bosch GmbH: “Een geslaagde eindsprint in 2023 heeft ons geholpen om onze verwachtingen waar te maken. Maar het boekjaar 2024 zal minstens even uitdagend zijn als 2023.”

In de automotive zal de groei tegenvallen, verwacht Bosch. Men verwacht een stagnerende voertuigproductie en een aanhoudend zwakke markt voor machinebouw. Bij de consumentenproducten gaat het een stuk beter. In Nederland zet Bosch in op het ontwikkelen van waterstoftechnologie, in de fabrieken in Tilburg en Deventer. “Ondanks de aanhoudende uitdagende economische omstandigheden zijn we erin geslaagd om in Nederland in het boekjaar 2023 een stabiel resultaat te behalen. 2023 was voor Bosch in Nederland een jaar van transformatie. Wij menen dat de waterstoftechnologie een belangrijke rol zal spelen in de toekomstige energiemix. Vandaar dat wij bij Bosch onze knowhow en expertise in dat domein uitbreiden”, zegt Patrick Incoletti, directeur Bosch Benelux.

Elektromobiliteit

In zijn kernactiviteiten op het gebied van mobiliteit werkt Bosch verder aan strategische beslissingen voor toekomstige groei. Dit jaar alleen al lanceert het bedrijf een dertigtal productieprojecten voor elektrische voertuigen. “Elektromobiliteit komt eraan. De enige vraag is hoe snel het in de verschillende delen van de wereld zal aanslaan”, zegt Hartung. “Wij schatten dat 70 procent van alle nieuwe auto’s in Europa tegen 2030 puur elektrisch zal zijn. Dit cijfer zal in China en Noord-Amerika wellicht 40 tot 50 procent bedragen.” Waar zware voertuigen nodig zijn om lange afstanden te overbruggen, zal volgens de voorzitter van Bosch nog een tijdlang een vraag blijven bestaan naar oplossingen zoals plug-in hybride aandrijvingen en range extenders.

De bedrijfssector Mobility verwacht een bijkomende stimulans van de voertuigdynamica. Met nieuwe en redundante remsystemen die afgestemd zijn op elektrisch en geautomatiseerd rijden, groeit Bosch jaarlijks met 10 procent – aanzienlijk sneller dan de markt. En met Vehicle Motion Management (VMM) werkt Bosch aan een innovatieve systeemoplossing die alle aspecten van de voertuigbeweging coördineert, door de remmen, de stuurinrichting, de aandrijflijn en de dempers aan te sturen. Alleen al in recente wintertests heeft Bosch meer dan 20 voertuigen van grote merken met varianten van VMM uitgerust. “Wij zijn er vroeg bij en zullen dit jaar onze eerste bestelling in serieproductie brengen”, zegt Hartung. Het bedrijf verwacht tegen 2030 een omzet van honderden miljoenen te realiseren.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
17 juni 2025
Tien nieuwe: bij Raamsman niks dan Scania
17 juni 2025
Toestaan B-rijbewijs elektrische bestelauto kent veel beperkingen
17 juni 2025
Goed zicht
16 juni 2025
Scania lanceert MCS oplossing
16 juni 2025
ACEA: verhoging dieselprijs nodig
16 juni 2025
Elke tweede vuilniswagen in ons land is een DAF
Meest bekeken berichten
Recente reacties