Sinds 1 januari 2023 hoeven bestuurders niet meer in het bezit te zijn van een C-rijbewijs om een 100% batterij elektrische bedrijfs­wagen boven de 3500 kg tot maximaal 4.250 kg te besturen. Ze krijgen hiervan een vrijstelling en mogen nu onder een aantal voorwaarden met een B-rijbewijs rijden. RAI Vereniging is ‘blij’ daarmee, maar zegt wel ‘zaken te missen’ in de regeling.

De vrijstelling geldt namelijk niet voor een 100% batterij elektrische bedrijfs­wagen met aanhang­wagen. Zonde, zegt de RAI Vereniging, want ondernemers zoals een hovenier die doorgaans een aanhang­wagen gebruikt, wordt hiermee onnodig op kosten gejaagd. Ze moeten bijvoorbeeld twee keer rijden of een tweede bestel­wagen kopen. Bestuurders hebben vaak ook al ervaring met zwaardere voertuig­combinaties. Bestuurders met rijbewijs B+E hebben namelijk een extra opleiding gehad, waarbij geleerd is om met dit soort combinaties te rijden, aldus de instantie.

Ook personenvervoer is uitgesloten voor de vrijstelling. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische wagens voor rolstoelvervoer, waarbij al gauw de kritische grens van het totaalgewicht bereikt wordt. “Graag hadden we hiervoor ook een oplossing gezien,” aldus RAI Vereniging. 

Extra werk

Voor de nieuwe regeling is een verklaring nodig voor het accugewicht. “Jammer genoeg maakt de regeling helaas geen gebruik van de informatie in de typegoedkeuring en op het Certificaat van Oorsprong. Het leveren van deze verklaring zorgt voor extra administratieve last bij de fabrikant of importeur terwijl de gegevens al in de typegoedkeuring staan,“ schrijft RAI Vereniging.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties