Bij het verschijnen van ons decembernummer bevinden we ons precies tussen twee oude, grijze blanke mannen met lange baarden. Als minder oude, grijze blanke man zonder baard kan ik dat wel zeggen, al moet je erg oppassen in dit op dat vlak hypergevoelige tijdgewricht. Die feestmaand met Sinterklaas aan het begin en de Kerstman richting het einde is in mijn ogen niet de tijd voor dergelijke lange tenen, ik wilde dit laatste nummer van het jaar graag inluiden met een positievere noot.

Als Nederlanders zijn wij immers doorgaans erg goed in het benoemen van wat beter kan, nee, beter moet. Ook mogen we onszelf graag kleineren, onze rol niet zo bijzonder vinden. Ik hoorde ooit de vergelijking met Almere, genoemd naar het aldaar gelegen water in de middeleeuwen: Aelmere. Urk en Schokland ontstonden uit het voormalige Flevo, wat die andere naam weer verklaart.

Amerikanen zouden het ongetwijfeld Nieuw Atlantis hebben genoemd, want het land herrees uit het water. Kwestie van perspectief zullen we maar zeggen. Zegt de naam Floor Jansen iets? Wereldberoemde Nederlandse, behalve in Nederland. Als frontvrouw van de Finse metalband Nightwish verdient ze beter. Of Wouter Hamel met diens aanhoudende succes in Japan en Korea? Ik dwaal af, de voorbeelden zijn legio.

Mopperpotten en klagers hebben gelijk wanneer ze verbetering wensen, die ruimte is er altijd. Evenmin bagatelliseer ik de groep die in een schrijnende situatie zit. Dat laat onverlet dat er ook heel erg veel wel goed gaat. We behoren tot een klein percentage rijkste landen ter wereld en scoren hoog op de ‘ik beschouw mezelf als gelukkig’-wereldranglijst.

Ik concentreer me even op onze prachtige sector, waar we natuurlijk zo onze problemen hebben zoals leveringsissues en personeelstekorten. Er gaat ook heel erg veel wel goed. Onze schadesector behoort tot de wereldtop, we mogen als werkplaatsen zelf keuren mits we de erkenning van RDW kregen. De arbeidsproductiviteit is hoog en er wordt gewoon goed betaald in ons land. Al reikt die euro met de huidige inflatie minder ver. Het is december, zullen we even ophouden met de pessimisten na te praten, even blij zijn met wat goed gaat? Fijne feestdagen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties