Om de voertuigbeveiliging te verbeteren, schermen steeds meer fabrikanten voertuigdata beter af tegen ongeautoriseerde toegang. Middels een ‘secure gateway’, wordt een deel van het voertuignetwerk – zoals bijv. de remelektronica en body control module – ondergebracht in een afgeschermd deel dat alleen voor geautoriseerde partijen toegankelijk is.

Partnercontent

Dit verandert voor onderhouds- en reparatiebedrijven het een en ander wanneer het op diagnose aankomt. Hoe krijg ik toegang tot een afgeschermd deel om de benodigde diagnosewerkzaamheden uit te kunnen voeren?

Geautoriseerde toegang

Een modern voertuig bevat steeds meer systemen die gebruikmaken van verschillende soorten sensoren en actuatoren die op een hoog niveau met elkaar samenwerken. De vraag naar veiligheidssystemen groeit gestaag, evenals het infotainmentsysteem dat steeds meer in functionaliteit toeneemt en daarmee steeds geavanceerder en dynamischer wordt. Om te voorkomen dat kwaadwillende of ongeautoriseerde partijen in kunnen breken op deze systemen, moet de communicatie tussen de onderlinge systemen en componenten op een veilige manier tot stand worden gebracht. Wanneer dit niet het geval is, kan de functionaliteit van bijv. remmen of ADAS-systemen worden ontregeld, met alle gevolgen van dien.

Secure Gateway (SGW) is een module die zorgt voor beveiligde communicatie op het voertuignetwerk. De SGW-module beschermt het voertuignetwerk tegen misbruik van buitenaf, door enkel toegang te verlenen aan geautoriseerde partijen. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) was in 2017 de eerste fabrikant die besloot bij nieuwe automodellen de toegang tot diverse systemen en functies af te schermen met SGW. De eerste truckfabrikant die geavanceerde functies vergrendelt door de SGW te gebruiken is Iveco. Toegang tot het beveiligde voertuignetwerk, vereist een diagnoseapparaat dat door de desbetreffende voertuigfabrikant is goedgekeurd. Alleen met de juiste autorisatie van de fabrikant, krijg je toegang tot de diverse systemen en diagnostische functies in het afschermde deel.

Volledige diagnosefuncties

Zonder geautoriseerd diagnoseapparaat, beperkt de SGW-veiligheidsmodule de diagnostische functionaliteiten.

In het geval van Iveco vergrendelt SGW geavanceerde functies zoals de activering van componenten, onderhoudsservice en kalibratie. In FCA vergrendelt SGW geavanceerde functies zoals de activering van componenten, onderhoudsservice, kalibratie en foutcode wissen. Met behulp van de juiste apparatuur, kan de volledige reparatie van het voertuig wél in eigen werkplaats worden uitgevoerd.

Toegang tot SGW in eigen werkplaats

Jaltest biedt met haar geavanceerde universele diagnoseapparatuur toegang tot voertuigen die zijn beveiligd met deze SGW-module. De apparatuur van Jaltest is OEM-goedgekeurd door fabrikanten FCA en Iveco. Hiermee heeft Jaltest nu de Secure Gateway oplossing voor diverse modellen van FCA en Iveco. Middels een speciale licentie kunnen gebruikers hiervan gebruikmaken. Hierdoor kun je in eigen werkplaats de functies ontgrendelen die momenteel worden afgeschermd door de SGW-module. Zodra meerdere truckfabrikanten SGW in hun voertuigen gaan inzetten, zal Jaltest hier ook op anticiperen.

Meer weten? Neem contact op met AA-Equipment Support

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties