Van de grofweg 35.250 Iveco’s in ons nationale park stammen er drie uit 1982. Het in 1975 opgerichte Industrial Vehicles Corporation is tegenwoordig een Nederlandse N.V., gevestigd in Amsterdam. Hoe ziet het actieve park eruit in ons land? Dataleverancier RDC geeft inzage.

Nationaal park iveco CNG/LNG

De in 1978 gelanceerde modelnaam Daily is tegenwoordig vrijwel synoniem met Iveco en niet verwonderlijk is dat ook het meest voorkomende model in ons overzicht. Dat bestaat uit de drie categorieën personen-, bestel- en vrachtauto. En de Daily vinden we terug in alle drie, zij het in een iets andere verhouding. Zo verschuift de tachtig procent die het bestelauto-deel vormt naar 93 procent en zakt het personenauto-deel naar nul procent. Tachtig stuks op een volume van 27.500 is immers vrijwel nul.

Parkopbouw iveco totaal
Eigenaren iveco’s in NL

Op modelniveau is er met dat soort volumes uiteraard een fors gat naar de nummer twee. Wat opvalt is dat het hier gaat om het model Iveco, goed voor 4413 stuks. Dit niet bestaande Iveco-model maakt het vanzelfsprekend lastig om te traceren welke specifieke typen het echt omvat. Wat daarna overblijft zijn de snippers die bij elkaar de 3300 overgebleven kentekens vormen. Bij elkaar zien we nog een 1200-tal AD/AS/AT440’s bijvoorbeeld, zo’n 650 MP-series en 514 ML-series.

PARK IVECO TOTAAL NAAR BOUWJAAR

Brandstofmix

De brandstofmix, voor zover je daarvan kunt spreken, bestaat uit diesels, diesels en nog meer diesels. Er zijn 778 uitzonderingen, waarvan er 519 op CNG rijden en 241 op LNG. Met vijf vol-elektrische exemplaren is dat park groter dan het slechts drie stuks tellende benzinepark. Ten slotte zijn er nog tien hybrides. De Daily domineert in alle segmenten, behalve onder de CNG’s en LNG’s. Van de 241 LNG-Iveco’s zijn er 235 varianten rond het thema AS440. Daar zijn o0k 25 CNG’s van maar de bulk daarvan betreft Eurostar MP-series.

IVECO VERMELDINGEN VRACHTAUTOPARK – De legenda maakt duidelijk hoe veel variatie in de vermeldigen zit. Menig vermelding heeft een dermate klein marktaandeel dat de kleur niet in de grafiek te zien is.

Eigenaren

Van de grofweg 35000 stuks zijn er duizend als rental geregistreerd en nog eens 1500 staan er op naam van de sector zelf. De leaseregistraties vallen er precies tussenin. Tienduizend kentekens hebben een privépersoon als eigenaar en bijna 12.000 betreffen de kleinzakelijk geregistreerde exemplaren. Wat we in aantallen overhouden betreffen de vlooteigenaren, goed voor ruim negenduizend stuks.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties