In vijftien jaar tijd heeft Bart Hermus zijn transportbedrijf Hermus International jaar op jaar weten uit te bouwen. Wat begon met een enkele auto omvat nu een vloot van twintig eigen auto’s en vijf charters. Op het hoofdkwartier in Oud-Gastel horen we hoe de vervolgstappen zijn gezet in een continue zoektocht naar verbetering.

Het bedrijf verzorgt zowel het transport als op- en overslag van koel- en vriesproducten, AGF, bloemen en planten, containers, pallets en scheepsbevoorrading. “Al onze gekoelde lading moet op een zo efficiënt mogelijke manier bij onze klanten in bijvoorbeeld Duitsland terecht komen”, zegt Bart Hermus. “AddSecure Smart Transport biedt ons de juiste tools om nog efficiënter te kunnen werken, nu, en voor de komende jaren waarin wij verder willen groeien. Verder sprak met name de projectmatige aanpak en de schaalbaarheid van andere modules ons aan.”

Jeroen van Leijsen valt hem bij. Hij is sinds afgelopen jaarwisseling verantwoordelijk voor inkoop en verkoop bij Hermus International en daarmee ook mede voor de vloot en het genoemde digitaliseringstraject. “We zijn hard gegroeid in vijftien jaar tijd, maar de processen achter de schermen groeiden niet in dat tempo mee. Willen we verder groeien dan wordt het tijd om te kiezen voor een oplossing die niet alleen kan meegroeien, maar ons ook in staat stelt die groei te bereiken.”

Marc de Vreede, accountmanager bij AddSecure, legt uit dat er nog altijd genoeg transporteurs zijn die de digitaliseringsslag nog niet hebben gemaakt. Denk aan het handmatig uitlezen van tachokaarten of het verwerken van urenlijsten van chauffeurs. “Dat hoeft niet per se slecht te zijn. De combinatie van schaalgrootte en ambitie bepalen mede hoe een bedrijf optimaal ingericht zou moeten zijn. Hermus International bereikte een punt waar een goed systeem het personeel taken uit handen neemt, waardoor ze tijd krijgen om zich bezig te houden met de zaken die waarde toevoegen voor de klant.”

De vloot

Hermus rijdt met een relatief jonge vloot die voornamelijk bestaat uit Scania’s S, aangevuld met een enkele DAF XG+. Erachter hangen voornamelijk trailers van Chereau en Schmitz Cargobull. Bart Hermus heeft zelf een verleden als chauffeur en weet dus wat hen beweegt. Hij vindt het dan ook belangrijk dat zijn mensen over goed materiaal beschikken. In de basis heeft elk voertuig een vaste chauffeur. Voor het onderhoud vertrouwt hij op merkdealers, die vaak in combinatie met een servicecontract voor de voertuigen zorgen. Voor de banden en het bandenbeheer maakt Hermus International gebruik van de diensten van Euromaster en diens digitale beheeromgeving.

Bart Hermus (midden) heeft zijn Hermus International de afgelopen jaren een flinke groei zien doormaken. Nu is het tijd voor de volgende stappen.

De aanleiding van ons gesprek vormt echter digitalisering en dus ben ik benieuwd naar het gebruik van Scania’s telematicadiensten rond de conditie van het voertuig en het inplannen van onderhoud en reparatie. Dat is niet aan de orde. Met de gekozen oplossing van AddSecure voor het volgen van voertuigen via GPS volgt Hermus International het wagenpark in real-time. Dit kan via een webbrowser op elk willekeurig apparaat zoals computer, smartphone of tablet. De voertuigvolgsystemen bieden real-time GPS-positionering en live verkeersinformatie om aankomsttijden te berekenen en bijbehorende klantenservice te bieden om zodoende het wagenpark zo efficiënt mogelijk te beheren. De Roadboxen van AddSecure monteert Hermus International in eigen beheer.

Het is één van de zaken waar het team bij Hermus International de voordelen snel van kan plukken. “Klanten kunnen zelf real-time de verwachte aankomsttijd zien in plaats van dat ze de telefoon moeten pakken om bij ons te informeren. Voor beide kanten betekent dat een betere efficiëntie.” Maar het gaat verder dan dat, zegt Van Leijsen: “Het is voor beide kanten altijd vervelend als wij bijvoorbeeld op tijd bij de klant zijn, maar we kunnen pas een uur laten lossen omdat de poorten bezet zijn. Nu weet de klant tijdig dat we eraan komen en kan zo’n scenario voorkomen worden. En anders kun je in ieder geval op basis van neutrale data met elkaar het gesprek aangaan.”

Ook kunnen bepaalde zones worden aangegeven waar een set specifieke regels aan wordt gekoppeld. Dit principe heet in jargon geo-fencing. Denk bijvoorbeeld aan de servicelocatie waaraan de regel wordt gekoppeld dat deze niet ingepland kan worden. Of aan een actueel scenario zoals vogelgriep waardoor bepaalde regio’s voor bepaalde vrachten verboden gebied worden. “Doordat we zien waar het voertuig is en wat de ladingstatus is, kunnen we ook sneller schakelen wanneer nieuwe acute opdrachten binnenkomen. Het klassieke argument van sommige chauffeurs dat ze geen uren meer hebben op hun tachokaart gaat niet meer op: die data zit ook in de systemen verwerkt. Zo maximaliseer je de inzetbaarheid van de vloot en dat is belangrijk met het oog op onze groeiplannen.”

Overige modules

Zoals gezegd biedt AddSecure een scala aan oplossingen voor vloten van een tiental eenheden tot veelvouden daarvan. Hermus International kiest nu voor fleet- en transportmanagement op basis van de genoemde GPS-data. AddSecure biedt ook trailervolgsystemen aan, maar daarvan maakt Hermus International vooralsnog geen direct gebruik. “We hebben sinds enige tijd met SchmitzCargobull een partnership”, vertelt Marc de Vreede. “Daardoor is alle real-time trailerdata beschikbaar in het AddSecure-portaal.”

Een andere optie binnen het leveringsgamma betreft de slimme dashcam, maar die heeft Hermus International niet afgenomen. “Niet omdat we daar de toegevoegde waarde niet van inzien”, benadrukken de heren. “We hechten eraan om niet te veel tegelijk te willen. Laten we eerst de basis goed neerzetten en kijken hoe dit zich ontwikkelt. Vervolgens kunnen we naar wens modules erbij aanzetten. Dit is een project voor de lange termijn.”

Foto boven: Marc de Vreede, accountmanager bij AddSecure en Jeroen van Leijsen (Hermus International, rechts) verwachten een flinke rendementsverbetering te kunnen realiseren met de geïmplementeerde FMS- en TMS-oplossingen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties