De logistieke wereld verandert razendsnel, zo bleek tijdens een evenement georganiseerd door ACE Mobility. Om het hoofd boven water te kunnen houden, moet de aandacht bij logistiek dienstverleners verschuiven van de vrachtwagen naar de trailer, zo is de boodschap.
ACE Mobility, oftewel Automotive Center of Expertise, slaat een brug tussen de mobiliteitssector en de automotive opleidingen van de Fontys Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen (HAN). Door educatie te koppelen aan innovatieve bedrijven speelt ACE Mobility de rol van verbinder en intermediair. Eens in de twee jaar organiseert het een evenement. Dit jaar was het onderwerp: innovatie in het lange-afstandsvervoer. Diverse sprekers, zoals Herman Wagter van Topsector Logistiek en Guus Arts, Project Manager Advanced Technologies bij DAF Trucks, gaven hun kijk op de toekomst van het transport. Ook toonden studenten hun projecten. Samen gaf dit een goed beeld van wat we komende jaren kunnen verwachten.
Inwisselbaar
Goede logistiek wordt bedreigd door twee elementen, aldus Herman Wagter, programmamanager bij Topsector Logistiek. Enerzijds zijn middelen schaars. Er is een tekort aan chauffeurs, maar ook aan voldoende parkeerplaatsen onderweg. Dit heeft een verstorende werking. Anderzijds kosten sommige zaken teveel energie. Wagter noemt als voorbeeld het overboeken en de toenemende populariteit van ‘slot management’, waarbij vooraf middelen worden zekergesteld. Dit gaat ten koste van de flexibiliteit. Volgens Wagter leidt dit echter uiteindelijk tot inefficiënte logistiek.
‘Repetitieve en tijdrovende handelingen kunnen worden geautomatiseerd.’
Guus Arts, Project Manager Advanced Technologies DAF Trucks
Om logistiek echt efficiënt te maken, moet gekeken worden naar waar het echt om draait: de lading. Dit betekent dat bij een rit beter gekeken moet worden naar de trailer. Wagter ziet deze verschuiving in de logistiek nu gebeuren. “De truck en de chauffeur zijn inwisselbaar”, zo vertelt hij de zaal. “De logistiek moet anders georganiseerd worden, van truck naar trailer centric.” Zeker bij elektrische vrachtwagens biedt dit kansen, aangezien deze regelmatig stilstaan om op te laden. Wagter pleit voor een estafette-model, waarbij een andere truck de trailer meeneemt als de eerste truck moet laden. “Het is een nieuwe manier van organiseren van transport”, aldus Wagter. Om dit goed te kunnen doen, is wel meer data nodig. Digitaliseren en automatiseren is dan ook noodzakelijk. “Meer data leidt tot meer inzicht. Hierdoor zijn ritten beter te managen.”
Zelfstandig rijdend
Ook de volgende spreker, Guus Arts van DAF, benoemt automatisering en digitalisering als ontwikkelingen die het transport de komende jaren gaan bepalen. Ook hij benoemt het chauffeurstekort. Volgens Arts kan automatisering en digitalisering bijdragen aan de inzet en productiviteit van voertuigen en vloten. “De chauffeur krijgt een aanpassing van zijn huidige rol”, vertelt hij. “Repetitieve en tijdrovende handelingen kunnen worden geautomatiseerd. Dat maakt transport tevens efficiënter en veiliger.” Het is niet de bedoeling om de chauffeur te vervangen, zo verzekert hij de zaal. “Chauffeurs blijven verantwoordelijk om hun voertuig en de lading naar de eindbestemming te brengen. Het gaat erom om bepaalde logistieke taken te automatiseren.”
Volgens Arts kunnen zelfstandig rijdende vrachtwagens in de toekomst worden gebruikt om op relatief korte, vaste trajecten tussen logistieke hubs op en neer te rijden. DAF is hier druk mee aan de slag. Zo neemt de vrachtwagenbouwer deel aan het MAGPIE-project. Vorig jaar toonde DAF al een zelfstandig rijdende combinatie, die met behulp van LiDAR een parcours aflegde en zelfstandig kon dokken. Onderdeel hiervan is ook automatisch laden, waarbij een elektrische vrachtwagen ook naar een laadpaal rijdt en daar zonder hulp wordt aangesloten. Nog dit jaar volgen tests hiervan in de Rotterdamse haven. Volgens Arts zijn Europese regels hiervoor al gereed en zijn landen aan zet om de regels in te voeren.
Data uitwisselen
Bij het automatiseren is het uitwisselen van voertuigdata met de thuisbasis en de infrastructuur cruciaal. DAF bouwt voor deze gegevensoverdracht verder op PACCAR Connect, het eigen online fleetmanagementsysteem. Niet langer de truck zelf, maar dit platform wordt dan het centrale punt voor communicatie met derde partijen. Ook is het uitwisselen van informatie tussen de truck en zijn trailer van belang. Dit is helemaal het geval bij e-trailers, waarbij de trailer zelf energie kan opwekken en de combinatie zelfs mee kan helpen aandrijven. Een typisch geval van 1 +1 = 3, aldus Arts.
De grote stroom aan data zorgt ook voor een veranderende logistiek, stelt Wagter in de groepsdiscussie. “Er zijn veel oplossingen, die genereren heel veel data. Grote bedrijven kunnen makkelijk data uitwisselen, maar bij de rest blijft dit afhankelijk van mensen die data omzetten. Een IT-connectie is erg duur, dus die komt er alleen bij een langdurige relatie.” Veel energie gaat momenteel verloren omdat data niet op elkaar is afgestemd. Een centrale standaard zou daarom wenselijk zijn”, aldus Wagter. “Dit zou het uitwisselen zoveel makkelijker maken. Bedrijven verdrinken nu in data.”
Studenten
Tijdens het evenement van ACE Mobility lieten meerdere studententeams hun projecten zien. Hierbij spelen trailers vaak een erg belangrijke rol. Zo reden studenten van de HAN rond met een 1-op-4 schaalmodel van een Scania met containeroplegger. Zowel de trekker als de trailer waren voorzien van LiDAR, waarmee het schaalmodel zelfstandig achteruit kon dokken op een vooraf ingestelde positie. Tijdens het evenement gaf het team een demonstratie, waarbij de combinatie zelf de aanrijroute en de hoek voor het achteruitrijden bepaalde. In het groot is dit project al getest met een echte vrachtwagencombinatie, die op openbaar terrein autonoom kon dokken. Uitwisseling van gegevens tussen truck en trailer is hierbij onmisbaar.
Nog verder gaan de studenten in het MORE project van de HAN. Zij werken aan een modulair research voertuig. Hierin worden allerlei nieuwe technieken ingebouwd, zoals steer-by-wire en autonoom rijden. Het voertuig is een 12-meter lange trekker-opleggercombinatie. De trailer is echter ook een zelfstandig voertuig, met zijn eigen besturing en aandrijving. Hierdoor kan hij als normale trailer fungeren, waarbij hij de trekker kan assisteren met voortbewegen en sturen, maar hij kan ook zelfstandig rijden.
Nieuw concept
Deze projecten zijn vooral bedoeld om kennis te vergaren. Er zijn echter handige toepassingen te bedenken voor deze technieken, zo vertelt Wagter, als trailers het middelpunt van de logistiek worden. Zo kunnen chauffeurs ‘s nachts trailers naar een DC brengen, terwijl die eigenlijk gesloten is. Als de werknemers arriveren, kunnen zij dan direct beginnen met het laden. Hiervoor hoeft geen chauffeur of truck aanwezig te zijn, zodat slim omgegaan wordt met beperkte middelen.
Is de trailer volgeladen, dan kan een autonoom rijdende terminaltrekker de trailer ergens parkeren. Of, als de studenten van de HAN hun zin krijgen, kan de trailer zelfstandig een stuk rijden van het dok naar een opstelplaats. Op deze manier is er ruimte voor de volgende trailer. Een chauffeur haalt vervolgens de volle trailer op en brengt hem naar de bestemming. Zo worden de schaarse middelen, namelijk de truck en de chauffeur, op de meest efficiënte manier ingezet. Zowel de chauffeur als de medewerkers van het DC hoeven niet te wachten en verspillen dus geen energie. “Dit is een compleet nieuw logistiek concept”, aldus Wagter. “Transport is goedkoop, dus er is veel behoefte naar efficiëntie. Dat werkt alleen als we het transport minder afhankelijk maken van schaarse middelen.”
Foto boven: MAGPIE staat voor sMArt Green Ports as Integrated Efficient multimodal hubs en heeft onder meer als doel het vergroenen van multimodaal transport.