De overname van opleider GOmotive door Rupro Beheer en diens dochter Explora is onderdeel van een groter strategisch plan. GOmotive-oprichter Johan de Gooijer en Explora-directeur Bart Kamps lichten een tip van de sluier op.

Vier letters vatten die strategie samen: KIES ofwel Kennis, Info, Equipment, Service. “Kies Explora!, dat is het uitgangspunt”, zegt Bart Kamps, die als directeur al leiding geeft aan de zusterbedrijven Explora en MahaExplora truck & bus. “Onze klanten krijgen steeds complexere voertuigen in hun werkplaatsen en hanteren daarbij steeds complexere werkplaatsapparatuur. Als leverancier van die apparatuur hebben wij een verplichting naar onze klanten en prospects: wij zullen ze moeten helpen om het maximale uit de apparatuur te halen. GOmotive is daarbij een belangrijke schakel.”

Johan de Gooijer en Bart Kamps kennen elkaar al jaren en dat is ook duidelijk zichtbaar in de trainingsruimte. Van de Texa-diagnoseapparatuur tot de mobiele hefkolommen, van de bandenservice-apparatuur tot aan de aircomachine, ze komen stuk voor stuk uit het leveringsgamma van Kamps. “Altijd als ik iets nodig had, dan dacht Bart met me mee. Ik vind het belangrijk dat actuele en relevante techniek beschikbaar is voor de studenten. Moderne trucks, maar ook de apparatuur. Euro 6, ADAS, wij kunnen het allemaal in de praktijk laten zien”, aldus De Gooijer. “Tijdens zo’n ontmoeting liet Bart echter ineens een bommetje vallen: wat als wij je zouden overnemen?”

Opvolging

Het kwam niet alleen als verrassing, De Gooijer zegt er zelf ook nooit over te hebben nagedacht. “Ik heb nooit echt bij opvolging of iets dergelijks stil gestaan. Eind vorig jaar werd ik zestig en dat in combinatie met de vraag van Bart maakte toch dat ik er wel over ben gaan nadenken. Mijn kinderen hebben geen belangstelling om mij op te volgen, maar ik heb wel een mooi team dus het is ook niet zo dat de tent niet doordraait als ik er niet zelf bij ben.”

Verwacht echter niet dat de overname ervoor zorgt dat De Gooijer achter de spreekwoordelijke geraniums kruipt. “Er verandert eigenlijk niets. De naam GOmotive blijft, we blijven doen wat we altijd deden want dat is waar Explora immers ook naar zocht. Met het wegvallen van alle verantwoordelijkheden en verplichtingen die bij het ondernemerschap horen kan ik me weer meer concentreren op de saleskant en het binnenbrengen van opdrachtgevers. Let wel: daar moeten wel trainers voor beschikbaar zijn, ik moet nu te vaak ‘nee’ verkopen.” Dat gezegd hebbend: als ik nog een goede trainer kan vinden dan zeg ik zeker geen nee.”

Met vier vaste, fulltime trainers en paar freelancers als flexibele schil eromheen zegt De Gooijer zo’n tachtig mensen op te leiden. “Het laatste wat ik wil is een onderwijsfabriek worden waar mensen nummers worden. Ik ken iedereen bij naam.

De ambities van Kamps met de overname reiken verder. “Ik wil onze klanten optimaal kunnen ondersteunen. Dan moet je denken aan een gedegen helpdesk of aan diagnose op afstand.” Dat vergt tijd, maar met een half jaar moet er volgens de directeur serieuze stappen op dit vlak gezet kunnen zijn. “Voor die activiteiten gebruiken we dan overigens de merknaam Explora, niet GOmotive: zij zijn de opleiders, wij de equipmentpartner voor de sector.”

Foto: GOmotive-oprichter Johan de Gooijer (rechts) en Explora-directeur Bart Kamps: “Geen veranderingen.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties