Gouden RAI Wiel voor Albert Heijn

Supermarktketen Albert Heijn heeft op 8 juni tijdens het jaarlijkse RAI Mobiliteitsdiner het Gouden RAI Wiel 2022 ontvangen, een prijs voor de bijdrage aan de verduurzaming van transport en logistiek in Nederland.

De prijs werd uitgereikt door Jan Hendrik Dronkers, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het streven naar zero emissie stadslogistiek, in Amsterdam bijvoorbeeld al in 2025 een feit, heeft een grote impact op de bevoorrading van onder meer supermarkten en de bezorging bij consumenten. In de aanloop naar deze overgang is Albert Heijn al bezig met de verduurzaming van haar complete logistieke processen via inzet van onder meer schonere en zuinigere lichte en zware bedrijfswagens. De uitreiking van het gouden RAI Wiel is een waardering voor de inzet van Albert Heijn op het gebied van het milieu om zoveel mogelijk te verduurzamen en tot een circulaire economie te komen.

Pilots

Voor Albert Heijn rijden er iedere dag meer dan duizend voertuigen van ruim twintig transportbedrijven om vanuit zes distributiecentra bijna 900 winkels in Nederland van alle producten te voorzien. Albert Heijn heeft in 2014 de Green Deal Stadslogistiek ondertekend om vanaf 2025 een groot aantal steden emissieloos te gaan bevoorraden. Hiervoor heeft  Albert Heijn afgelopen jaren samen met haar logistieke partners door het land diverse pilots gestart gericht op het testen van zero emissie technologieën en pilots voor laadtechnologie. Hierdoor maakt Albert Heijn momenteel niet alleen gebruik van volledig batterij-elektrische aangedreven vrachtwagens, maar test ook met een divers wagenpark van alternatieve schone en zuinige technologieën zoals (bio)-LNG en plug-in hybride trucks. Daarnaast zijn inmiddels tientallen kleinere bezorgauto’s omgebouwd van diesel naar elektrisch en wordt er constant gewerkt aan het optimaliseren van de distributie en bezorgritten. Dankzij deze optimalisatie vindt zowel de distributie naar de supermarkt als bezorging direct bij  klanten, met steeds minder CO2 uitstoot plaats.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 625 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *