Vanaf 1 februari scherpt de politie in de Belgische provincie Limburg de straffen aan voor het gebruik van een smartphone tijdens het rijden. Niet alleen krijg je een boete, maar je rijbewijs wordt tijdelijk ingetrokken.

Sowieso riskeer je in België een boete van 174 Euro plus administratiekosten als je betrapt wordt op het gebruik van je telefoon tijdens het rijden. In de strijd voor verkeersveiligheid doet de politie in Belgisch Limburg hier vanaf donderdag nog een schepje bovenop. Naast een boete van minstens 240 Euro kan de politie hier je rijbewijs intrekken. Soortgelijke regels bestaan overigens al in Oost-Vlaanderen en in het arrondisement Halle-Vilvoorde.

Rijverbod

Als je tijdens een verkeerscontrole betrapt wordt op telefoongebruik achter het stuur, dan kan de politie je rijbewijs invorderen voor maximaal acht dagen. Ook moet je je verantwoorden bij de politierechter. Deze kan dan een extra boete opleggen of de invordering verlengen. Afhankelijk van hoe vaak je al betrapt bent, kun je maximaal 4.000 Euro boete krijgen en je rijbewijs vijf jaar kwijt zijn.

Als Nederlander hoef je natuurlijk je rijbewijs niet fysiek in te leveren: buiten België mag je gewoon rijden. Je krijgt echter een rijverbod voor België. Deze gaat in zodra je je bij een politiebureau en bij de rechtbank meldt. Doe je dit niet, dan sta je in België geregistreerd als ‘veroordeelde’, wat betekent dat de politie je overal mag aanhouden.

Met de verhoogde straffen wil men een duidelijke boodschap afgeven aan bestuurders: geen telefoongebruik tijdens het rijden. Alleen als hij in een geschikte houder zit, mag een bestuurder de telefoon bedienen achter het stuur.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties