Een veerbus is een typisch slijtdeel: rubber en metaal zijn twee componenten die niet erg goed met elkaar harmoniëren. Zo beschermen vet en andere chemicaliën de metalen onderdelen tegen roest – op het rubber hebben zij een eerder averechts effect. Auger Autotechnik GmbH in Keulen heeft het onderdeel nu aanzienlijk verbeterd.

“We controleren de rubberen bussen regelmatig tijdens de veiligheidsinspectie, die altijd tussen de algemene inspecties plaatsvindt”, zegt Michael Kötter. De 43-jarige is meester carrosserie- en voertuigbouwer en tevens werkplaatschef bij Heinrich Henking GmbH in Landesbergen. Het bedrijf heeft 31 eigen bedrijfsvoertuigen in zijn wagenpark – van kraanwagens tot gelede vrachtwagens en tot 40 ton. Het betreft een onafhankelijke werkplaats voor alle merken en actief in de voertuigbouw. “We houden niet bij hoeveel veerbussen we jaarlijks vervangen, maar één ding is zeker: als het oppervlak al duidelijk poreus en beschadigd is, en de elasticiteit niet meer gegeven is, dan is het hoog tijd om het onderdeel te vervangen.”
Het rubber van de nieuwe producten presteert aanzienlijk beter in koude omstandigheden dan vergelijkbare bussen. Tegelijkertijd konden de productontwikkelaars de weerstand van het rubber tegen hoge temperaturen verbeteren en volgens de testresultaten zijn de veerbussen ook veel beter bestand tegen hogere druk. Ook de resistentie van het rubber tegen chemicaliën is toegenomen. De ontwikkelaars waren ook in staat de metalen onderdelen te optimaliseren. Zij zijn aangepast aan de respectieve toepassing en zijn grotendeels ongevoelig voor corrosie.
Hoewel ze niet van hetzelfde type zijn, maakt de directe vergelijking het verschil tussen nieuw en gebruikt duidelijk. Een greep uit het productassortiment: veerbussen voor DAF (van links), MAN, BPW assen en Scania.
Michael Storm, hoofd verkoop voor Duitsland, Oostenrijk en de Benelux, constateert ten slotte dat de nieuwe veerbussen niet alleen duurzamer zijn, maar ook gemakkelijk te installeren dankzij hun precieze pasvorm.
Foto boven: Als een veerbus versleten is, moet hij worden vervangen. Zoveel hebben de twee leerlingen Maurice Sandmann (links) en Calvin Kunckel al geleerd bij Henking.