Na drie roerige jaren komt de transportsector in 2023 in rustiger vaarwater. Toeleveringsketens hebben zich hersteld van de coronacrisis, terwijl goederenstromen door de oorlog in Oekraïne zijn verlegd.

Dat concludeert ABN Amro in de nieuwste sectorprognose Transport en Logistiek. De bank stelt daar tegenover dat de sector ook dit jaar onder druk staat vanwege de inflatie, waardoor consumenten minder goederen kopen. Daarnaast wordt de groei afgeremd doordat de productie in bouw en industrie door de stijgende rente onder druk staat. De lagere volumes aan bouwmaterialen die hiervan het gevolg zijn, spelen vooral de binnenvaart en het wegvervoer parten. Verder zet de versnelling van de energietransitie een rem op de groei in de logistieke sector. ABN Amro verwacht dat voor de gehele sector zowel in 2023 (+0,5 procent) en 2024 (+1 procent) een lichte groei in het vooruitzicht staat.

Oorlog

Aangezien de energiecrisis op dit moment in hevigheid is afgenomen en toeleveringsketens normaal functioneren, tekenen de structurele gevolgen van de oorlog in Oekraïne zich scherper af. Zo kwam de energietransitie in een stroomversnelling, wat met name gevolgen heeft voor ladingstromen in zee- en binnenvaart. Voor het wegvoer ligt na groei in 2022 (+2 procent) in 2023 een minder goed jaar (-0,5 procent) in het vooruitzicht. Vorig jaar waren de meeste wegvervoerders nog in staat de hoge dieselprijs en stijgende personeelskosten door te berekenen aan opdrachtgevers, maar dat is dit jaar moeilijker.

De markt koelt af door dalende volumes in industrie, bouw en de winkelbranche. Ook komen er meer nieuwe trucks op de markt doordat chiptekorten afnemen. De markt voor wegvervoer wordt daardoor minder krap. Voor sommige wegvervoerders wordt het daardoor lastiger de hogere kosten door te berekenen.

Al met al wordt 2023 naar verwachting veel minder hectisch dan de uitzonderlijke jaren 2020 tot en met 2022, maar de macro-economische omstandigheden zijn toch moeizaam. “Ondernemers doen er dan ook goed aan om zich zo veel mogelijk te richten op zaken waarop ze wel invloed hebben, zoals het besparen van energie. Dit is mogelijk door te investeren in bijvoorbeeld de isolatie van een warehouse, de aanschaf van zonnepanelen of energiezuinige trucks”, zegt sectoreconoom Albert Jan Swart. “Daarnaast zijn aanvullende maatregelen mogelijk, zoals een cursus zuinig rijden voor vrachtwagenchauffeurs. Ook kunnen transporteurs op basis van data hun planning optimaliseren, zodat de beladingsgraad kan worden verhoogd.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken
Recente Reacties