bekeken: 481 x
Waardeer dit artikel:
1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(3,00)
(Inloggen is vereist)

‘Zestig procent meer bedrijfswagenstudenten’

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 17 juni 2019, 11:14

Leestijd: 2 minuten

Summa Automotive uit Helmond, Bovag en de regionale truckdealers verlengen de samenwerking inzake de Truckacademy met nog eens drie jaar. Daartoe is vandaag een convenant ondertekend.

De afgelopen jaren hebben geleerd dat het concept werkt: de instroom van leerlingen voor het vak trucktechnicus is met zestig procent gestegen. Ook sluit de opleiding nu volgens betrokkenen veel beter aan bij de praktijk.

Trucktechnicus

Summa Automotive op de Automotive Campus in Helmond was een van de pioniers van het concept Truckacademy. In 2015 sloegen opleiding, Bovag en regionale truckdealers de handen ineen om de opleiding voor trucktechnicus beter aan te laten sluiten op de praktijk. Om zo de overgang van school naar werk soepeler te laten verlopen, nieuwbakken monteurs eerder productief te laten zijn en zowel het vak als de opleiding interessanter te maken voor jongeren. Bovendien was het plan om de opleiding tot truckmonteur te concentreren op een beperkt aantal locaties, om zo de versnippering en bijbehorende in-efficiency te bestrijden.

Leermiddelen

Vier jaar na de start zijn er negen Truckacademy’s en is de samenwerking met Summa Automotive alweer toe aan verlenging. De school is in die periode gegroeid van 100 naar 160 bedrijfswagenstudenten. Ze hebben de beschikking over de modernste leermiddelen, die zo uit de hedendaagse praktijk komen. Ook worden ze breder geschoold dan op de reguliere truckopleiding. Zo wordt extra aandacht besteed aan veilig werken. Denk daarbij aan zaken als Veilig werken (VCA-certificaat voor veilig extern werken, bijvoorbeeld op een chemisch bedrijf en het NEN9140-certificaat voor werken aan EV’s).

Er is verder aandacht voor de onderhoudsbeurt, basisvaardigheden metaal (lassen, slijpen, boren, snijbrander enzovoorts) en veilig werken langs de weg. Ook behalen ze certificaten voor ‘Laadklep keurmeester’ en ‘Terugwinnen F-gassen’. Summa heeft inmiddels 68 gediplomeerde Truckacademy-studenten afgeleverd. Van hen werken er nog altijd 56 in de truckbranche.

Instroom

Aad Verkade, manager Bovag Truckdealers, stond mede aan de wieg van de Truckacademy’s. “Het is mooi om te zien dat deze nieuwe aanpak ons ook echt heeft gebracht wat we destijds wilden. De goede, aantrekkelijke opleiding die we samen hebben neergezet, heeft een positief effect gehad op de instroom. Andere regio’s zijn later gestart, maar daar zien we vergelijkbare ontwikkelingen. Ook worden we steeds vaker door andere sectoren benaderd om uit te leggen hoe we dit hebben aangepakt. Dat beschouw ik als een groot compliment voor alle betrokkenen.”

Trainingen importeurs

Rick van der Velden, teamleider Automotive bij Summa: “Door de opleiding in samenwerking met het bedrijfsleven invulling te geven en de student samen op te leiden, is het mogelijk om voortdurend kwalitatief goed geschoold personeel op de arbeidsmarkt aan te bieden. De school blijft aangehaakt bij de jongste technieken en ontwikkelingen, mede door het volgen van trainingen bij importeurs. En bedrijven zijn nauw betrokken bij de opleiding en begeleiding van de student. Alleen op deze manier halen we het beste uit de student en stomen we ze klaar voor de toekomst.”

Tags: , , , , , , , , , ,

Sterke groei omzet/winst…Holthausen bouwt DAF op…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties