bekeken: 509 x
Waardeer dit artikel:
0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
(0,00)
(Inloggen is vereist)

WLTP voor bedrijfswagens minder ingrijpend

DOMEIN: Algemeen

Geplaatst op: 18 juli 2019, 13:42

Leestijd: 1 minuut

De invoering van de WLTP-testmethode voor lichte bedrijfswagens lijkt minder ingrijpende gevolgen te hebben dan een jaar geleden bij de invoering voor personenauto’s.

Precies een jaar na de invoering van de WLTP-testmethode voor nieuw geproduceerde personenwagens gaat op 1 september 2019 de WLTP ook gelden voor nieuw geproduceerde lichte bedrijfswagens. Ook hier zullen de resultaten een veelal hogere CO2-uitstoot te zien geven dan de oude NEDC-testmethode.

Jato Dynamics heeft alvast enkele van die resultaten bij elkaar gezet, waarbij aangetekend dat die gegevens voor het merendeel van de lichte bedrijfswagens nog niet beschikbaar zijn. Jato komt daarbij tot de conclusie dat de verschillen tussen WLTP en NEDC voor lichte bedrijfswagens minder groot zijn dan voor personenauto’s.

Gevolgen

Bovendien heeft de invoering van de WLTP voor de fiscaliteit van bedrijfswagens geen gevolgen. Deze auto’s worden immers bijna allemaal aan bedrijven geleverd en die betalen geen bpm, die in Nederland gekoppeld is aan de CO2-uitstoot. Daarnaast is de bpm bij bedrijfswagens niet gerelateerd aan de CO2-uitstoot.

CO2

Over alle versies was het verschil voor personenauto’s 9,4 gram CO2 per kilometer. Bij de lichte bedrijfswagens is dat verschil slechts 1,02 gram. Het gemiddelde komt uit op 162 gram per kilometer. De grootste toename komt op conto van de VW Transporter 2.0 Diesel DSG 4×4. Deze gaat van een CO2-uitstoot van 169 naar 219 gram.

De twee martleiders VW en Mercedes hebben een toename van 17,7, respectievelijk 20,75 gram per kilometer over de versies die tot nu toe gerehomologeerd zijn. Opel kent de grootste daling met 7,8 gram per kilometer. De Franse merken stoten ook allemaal minder uit en de rest iets meer.

Tags: , ,

Vijf kippers van MAN voor Van…Technische data HaynesPro via…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties