VS deelt ambitie emissieloos transport

Tien nieuwe landen scharen zich achter een Nederlands initiatief voor schoon zwaar wegverkeer. Ook de Verenigde Staten hebben zich daarbij gevoegd, naast Oekraïne, Aruba, België, Ierland, Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Kroatië, Liechtenstein en Litouwen. Deze landen zetten op 17 november op de klimaattop in Egypte hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen.

De Verenigde Staten is het land waar, na China, de meeste vrachtwagens rondrijden. Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “Het is een enorme mijlpaal dat Amerika zich nu schaart achter het Nederlandse doel om alle nieuwe vrachtwagens uitstootvrij te laten rijden per 2040. Onze overeenkomst op de klimaattop maakt echt verschil. Ik ben er trots op dat steeds meer landen meedoen. Samen kunnen we echt het verschil maken. Door wereldwijd een duidelijk signaal te geven aan de markt is er straks meer en goedkoper aanbod voor transportondernemers als ze overstappen op een elektrische vrachtwagen of eentje op waterstof. Dat is fijn voor hen én voor het klimaat. Ik roep andere landen dan ook op mee te doen.”

Prijsverschil

Naast 26 landen doen tal van deelstaten, banken, bedrijven en vrachtwagenbouwers mee, zoals Californië en Quebec, DHL, Heineken, Scania, BYD en Siemens. Een actueel thema waarover staatsecretaris Heijnen op de COP met hen meer samenwerking heeft gestart, is over de vraag hoe het prijsverschil bij de aanschaf tussen diesel en elektrisch of waterstof overbrugd kan worden. Over de totale levensduur zijn uitstootvrije vrachtwagens over niet al te lange tijd goedkoper, maar door de hoge aanschafkosten kunnen ondernemers tegen de aanschaf aanhikken. Nederland kent daarvoor een aanschafsubsidie voor schone vrachtwagens. En in India, waarvan de deelstaat Telangana meedoet, worden elektrische bussen collectief aanbesteed. Daardoor neemt het prijsverschil af.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 585 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *