Vlaanderen start subsidieprogramma elektrische trucks

Vlaamse bedrijven die trucks willen aanschaffen die elektrisch rijden dan wel op waterstof, kunnen een beroep doen op de overheid om hieraan mee te betalen, de zogenaamde Ecologiepremie.

Net als in Nederland, ondersteunt ook de Vlaamse overheid bedrijven die willen overschakelen op elektrisch rijden. Verschillen zijn dat Vlaamse bedrijven vaak meer dan de helft van het aanschafbedrag terug kunnen krijgen en dat er voor zover we kunnen nagaan nog geen plafond heeft ingesteld.

Vlaanderen heeft ook regel opgesteld voor bedrijven die achteraf hun vrachtwagens willen laten ombouwen tot emissievrije voertuigen en het is mogelijk om subsidie te krijgen op de bouw van laadstations en waterstof tankstations. Tot slot is er ook geld beschikbaar voor cryogene koelsystemen op vrachtwagens.

Tolinkomsten en regels

Eerder werd bekend dat Belgische overheden 822 miljoen euro aan tolinkomsten hebben gegenereerd in de periode van 1 april 2021 tot 31 maart 2022. Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) verwelkomt de regeling en hoopt dat te zijner tijd de tolregels worden afgestemd op de nieuwe technieken. “Nu is dat nog niet nodig, omdat elektrische trucks meest gebruik maken van een tolvrij wegennet, vanwege de nog beperkte actieradius.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *