Vier landen inspecteren tacho terwijl chauffeur voorbij rijdt

Er wordt al jaren over gesproken, maar de praktijk blijkt moeilijker dan de theorie. Maar inmiddels kunnen inspecties uit vier landen de digitale tacho checken terwijl de chauffeur langs rijdt.

Nederland behoorde al tot de eerste landen waarvan de inspectie beschikte over apparatuur die je tacho checkt terwijl je voorbij rijdt. Het gaat om DSRC-apparatuur, waarbij DSRC staat voor Direct Short Range Communication. In een eerder artikel gaven we hier al uitleg over. In Denemarken is een test succesvol gebleken. Ook in Polen wordt al gewerkt met de nieuwe apparatuur en niet te vergeten in Nederland en Duitsland. Het idee om op deze manier te controleren volgt uit het gegeven dat inspectiediensten weinig personeel hebben, en dat het aantal vrachtwagens op onze wegen toeneemt. Daarvan is naar schatting met vijftien procent ‘iets’ niet in orde, schat de Nederlandse inspectie.  

Verkeerde kaart

Het systeem kan het dus zien wanneer er geen kaart in de tacho zit, maar het kan niet zien of er op de kaart van een ander gereden wordt. Voldoende aanleiding voor de inspectiediensten om ook ouderwets te blijven inspecteren, door dus trucks even van de weg te halen.  

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3314 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.