VACO pleit voor bandenvernieuwing
Op 16 november verliep de inspraakprocedure voor het wetsvoorstel over de vrachtwagenheffing die minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat in 2026 wil introduceren. VACO heeft bij de minister aangedrongen op het terugsluizen van gelden ten behoeve van bandenvernieuwing.
Transporteurs zullen vanaf 2026 rekening moeten houden met een heffing voor het gebruik van de weg. Het is een van de maatregelen waarmee de overheid de verduurzaming en innovatie van de transportsector wil stimuleren.
CO2-reductie
Het geld komt bijvoorbeeld ten goede aan het stimuleren van elektrische vrachtwagens, hernieuwbare brandstoffen en het verminderen van vervoerskilometers. Bandenbrancheorganisatie VACO wil nu dat een deel van het geld ten goede komt aan het promoten van bandenvernieuwing. Branchemanager Edwin Brinksma betoogt dat daarmee eenvoudig veel winst kan worden geboekt: “Het is laaghangend fruit. De productie van een vernieuwde band betekent een CO2-reductie van 80 procent ten opzichte van de productie van een nieuwe band. Daar komt bij dat het verbruik van grondstoffen tot wel 70 procent lager is.”
Bandenvernieuwing staat in Nederland nog altijd in een kwade reuk. Brinksma vindt dat onterecht. “De industrie heeft daarin grote vorderingen gemaakt. Vergeleken bij andere landen scoort Nederland ook heel laag als het gaat om vernieuwde banden. Slechts 15 procent van de vrachtwagens rijdt op vernieuwde banden. In Duitsland is dat bijna twee keer zo veel: circa 28 procent. In de VS rijdt zelfs de helft van de trucks op vernieuwde banden. Vliegtuigbanden worden tot wel zes keer vernieuwd en daar staan nog veel grotere krachten op dan op vrachtwagenbanden, die hooguit één of twee keer worden vernieuwd.”
Op 18 november is er een commissiedebat over circulaire economie. Ook in dit verband heeft VACO aandacht gevraagd voor het stimuleren van bandenvernieuwing, wat immers ook een voorbeeld is van de circulaire economie.