TLN verbaasd over acties vakbonden

Werkgeversorganisatie TLN is verbaasd over de aangekondigde acties van de vakbonden FNV en CNV. Die zijn daartoe overgegaan nadat maandag om 17:00 uur het ultimatum was verstreken dat de bonden aan de werkgevers hadden gesteld.

TLN zegt nog voor het verstrijken van het ultimatum de bonden te hebben uitgenodigd in een ultieme poging om alsnog tot een cao-resultaat te komen. TLN zegt dat werkgevers bereid zijn om op alle hoofdthema’s een “duidelijke stap” te zetten in de richting van de bonden, maar dat die niet op de uitnodiging zijn ingegaan. TLN wijst erop dat, hoewel sommige transporteurs sinds de coronacrisis juist meer werk hebben, andere transportondernemingen zwaar getroffen worden en dat de vooruitzichten somber zijn. TLN verwacht pas een eerste voorzichtig herstel vanaf 2022.

Hand op de knip

Volgens CNV Vakmensen is er wel degelijk ruimte voor een loonsverhoging. Onderhandelaar Tjitze van Rijssel: “De meeste transportbedrijven zitten goed in het werk. Denk aan pakketbezorging of de bevoorrading van supermarkten. Er is ruimte voor een fatsoenlijke loonsverhoging, zeker bij de bedrijven waar het goed gaat.”

Verder zegt Van Rijssel: “We hebben het hier over een cruciale sector voor Nederland, maar ondertussen hebben de chauffeurs er vorig jaar helemaal niks bij gekregen. En dit jaar houden de werkgevers de hand ook strak op de knip. Dat klopt niet. Het zorgt voor spanning, die op deze manier wel moeten uitdraaien op acties. Daar gaan veel mensen en bedrijven last van krijgen, maar daar zijn de werkgevers dan wel echt zelf verantwoordelijk voor.”

Eisen

De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 januari 2021. FNV wil bovendien dat de laagste loonschalen binnen drie jaar stapsgewijs worden verhoogd naar minimaal 14 euro bruto per uur. Beide bonden willen verder onder meer een regeling in de cao voor eerder stoppen met werken en de verplichting van een standairco en standkachel aan boord, ter verbetering van de arbeidsomstandigheden van chauffeurs.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 622 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *