TLN ontkent hoog percentage tachograaffraude

In de media zijn op de een of andere manier berichten verschenen waarin wordt beweerd dat er gefraudeerd wordt met een op de twee tachografen. Waar die berichtgeving vandaan komt is overigens niet duidelijk.

Transport & Logistiek Nederland zegt dat de ILT heeft aangegeven dat er een variabel beeld is, waarbij er tussen de 5% tot 30% van de gecontroleerde binnen- en buitenlandse voertuigen sprake is van manipulatie.

In al die gevallen zitten zowel bewust geavanceerde fraude als onbewuste fouten. Dat is nog steeds een zeer ernstig signaal, maar wel beduidend minder dan de 50% van alle tachografen. Omdat de ILT steeds meer risicogericht werkt, worden ook steeds meer voertuigen aangehouden waarvan al een vermoeden is dat er iets mis is., zegt TLN. De inspectie bevestigt dit.

Meer fysieke controles nodig


Tegelijkertijd geeft de ILT toe geen zicht te hebben op de hele branche en de wettelijke norm van 3% controles niet te halen. Het is voor TLN duidelijk dat er snel meer fysieke controles nodig zijn. De inspectie is intussen bezig om meer datagericht te werk te gaan en vanuit gegevens te controleren of bedrijven en chauffeurs zich aan de rij- en rusttijden houden.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3270 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.