Super Eco Combi mag de weg niet op

Een trekker die twee volwaardige trailers trekt, een zogeheten Super Eco Combi, komt voorlopig niet voor een ontheffing op de openbare weg in aanmerking. Dat is de conclusie van onderzoek van de RDW en het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Zij onderzochten in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de technische vereisten aan het voertuig en de risico’s in het verkeer, meldt TLN.

De Super Eco Combi wordt gezien als een belangrijke om de CO2-uitstoot van het wegvervoer terug te dringen. Het concept is niet nieuw. In Zweden en Spanje vinden er testen mee plaats op de openbare weg. In Finland is de SEC zelfs al toegestaan. Vanuit de transportsector is, met steun van de overheid, het initiatief genomen om ook in Nederland een testtraject met de SEC te starten. 

Onvoldoende

Voorafgaand aan een mogelijke eerste proef op de weg heeft de combinatie een uitgebreide test  op de RDW testbaan in Lelystad ondergaan. Ook heeft de SWOV onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid. De resultaten van beide onderzoeken zijn volgens de RDW onvoldoende om voor de geteste SEC-configuratie (met starre assen) een ontheffing voor een proef op de aangevraagde route (Venlo – Maasvlakte) af te geven. Met name op het onderliggende wegennet zijn de risico’s voor de verkeersveiligheid met deze configuratie te groot, concludeert de RDW. Naast technische verbeteringen die opnieuw getest moeten worden is aanvullend onderzoek nodig over de zichtbaarheid van het overige verkeer. Dit heeft mogelijk aanpassingen van de voertuigen tot gevolg.

Veel potentieel

TLN had niet verwacht dat de SEC niet aan de tweede testfase zou kunnen beginnen. De Super EcoCombi heeft namelijk veel potentie en kan een belangrijke rol spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot. Diverse TLN-leden hebben veel tijd en energie in dit traject gestoken. TLN gaat nu met alle betrokken partijen in gesprek om te bepalen of, en wanneer een nieuw testtraject opgestart kan worden.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *