Eerste trekker apk-goedgekeurd

Op dinsdag 22 juni heeft de RDW het allereerste apk-rapport voor trekkers uitgeschreven. Die eerste apk 3-keuring vond plaats in het Gelderse Nijbroek, bij Jabotech.

Vanaf 1 mei 2021 is een apk-keuring ook verplicht voor land- en bosbouwtrekkers op wielen die sneller gaan dan 40 kilometer per uur. Net als bij de apk 1 voor vrachtwagens en de apk 2 voor personenwagens ziet de RDW er ook bij de apk 3 op toe dat de keuringen volgens de regels worden uitgevoerd. Adviseur Uitvoering Arthur van Lee van de afdeling Toezicht van de RDW was aanwezig bij de eerste apk 3-keuring. “We hebben lang naar dit moment toegewerkt”, zegt hij. “Vandaag zijn we er niet om te zien of Jacob zijn werk goed doet, maar omdat we willen zien of de keuring verloopt zoals we bedoeld hebben en om te zien of Jacob nog tegen onverwachte dingen aanloopt.”

Ontzorgen

Zelf is Jacob Boeder daar niet bang voor. Zijn bedrijf Jabotech bestaat bijna zes jaar en houdt zich bezig met de reparatie, het onderhoud en de verkoop van bouw- en landbouwmachines. “Een mooi, afwisselend vak”, zegt hij. “Onze klanten willen door met hun werk, dus als er een probleem is willen ze dat wij dat snel oplossen. Wij houden van een uitdaging. Apk 3-keuringen voeren we uit zodat we onze klanten volledig kunnen ontzorgen en ze niet afhankelijk zijn van nog een andere partij. Bovendien dragen we zo bij aan de veiligheid, en dat heeft altijd zin.”

Kleine ingreep

De Claas 920 Axion die op 22 juni apk-gekeurd is, doet dienst als demo. Hoewel hij van tevoren geen problemen verwachtte, vindt Jacob toch wat kleine puntjes. De vettigheid rond het oliefilter wijst op een recente montage, niet op lekkage, dus is geen probleem. Dat de koplampen flink verkeerd staan afgesteld, behoeft wel een kleine ingreep. Op het eerste keuringsrapport prijkt dus niet ‘goedgekeurd’, maar ‘goedgekeurd na reparatie’. Jacob kan er wel om lachen. “Spannend vond ik het niet echt”, zegt hij, “maar wel leuk. Ik had de trekker van tevoren bewust niet nagekeken, omdat ik ook benieuwd was wat ik zou tegenkomen. Zo’n eerste keuring is toch bijzonder. We hebben vandaag samen met de RDW geschiedenis geschreven.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 617 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *