Nieuwe geluidseisen begrenzen trucks tot 70 dB(A)

Geluidsproductie komt opnieuw op de agenda van stadsdistributie en bij de ontwikkeling van bedrijfswagens. Dit is het gevolg van een nieuwe omgevingswet, en natuurlijk van de komst van een nieuwe generatie elektrische voertuigen. Vrachtwagens mogen straks niet boven een geluidsproductie van 70 dB uitkomen.

Hoewel er in de afgelopen twintig jaar vrijwel geen toename is geweest van geluidsoverlast in gemeenten als gevolg van laden en lossen, is de kans groot dat er een nieuwe ronde ontstaat in het stiller krijgen van bedrijfswagens en van laad- en loshandelingen. De oorzaak van mogelijke nieuwe regels is een nieuwe Omgevingswet. In voorstellen die TransportenmIlieu heeft ingezien, staat dat het Ministerie koerst op een geluidspiek van niet hoger dan 70 dB(A) gedurende de nachtelijke uren. Volgens ingewijden is er nu nog niet één truck die dat haalt, ook geen elektrische.

Maatregelen

Om ook elektrische trucks aan deze nieuwe geluidsnorm te kunnen laten voldoen, zijn er maatregelen nodig, maar die lijken niet onoverkomelijk. Moeilijker wordt dit voor hybride trucks en de nieuwste generatie diesels. Verwacht wordt verder dat trucks die hun elektriciteit uit waterstof betrekken, ook niet makkelijk aan de norm zullen kunnen voldoen. Dat heeft te maken met het koelen van de brandstofcel. Dit is een chemische fabriek die veel warmte afgeeft en die extra koeling vereist, die vanzelfsprekend wel binnen de norm moet blijven.

Het ziet ernaar uit dat met name gemeenten deze nieuwe geluidsgrens gaan omarmen. Daarbij zal er weinig begrip zijn voor bedrijven die meer geluid zouden willen veroorzaken. De verwachting is dat genoemde 70 dB norm volgend jaar geëffectueerd gaat worden. De zero-emissiezones in steden zullen in 2025 een feit zijn. Gemeenten die zo’n zone in willen voeren, moeten dit uiterlijk dit jaar aangeven. Transportbedrijven hebben dan vier jaar de tijd om hun vloot in te stellen op de nieuwe eisen.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.