Lonen in grootmetaal stijgen tot 11 procent

Vannacht is er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten. Bij goedkeuring door de leden gaat dat gelden voor 150.000 werknemers die onder meer bij Fokker, ASML, DAF, VDL, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard werken. Naast 9 procent loon erbij nemen de werkgevers maandelijks 60 euro pensioenpremie over van de werknemers gedurende de looptijd van de cao. Dat meldt het FNV.

Bij vorige cao-onderhandelingen is maandenlang gestaakt. Dit jaar verloopt het traject heel anders. Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: “In deze tijd waarin heel veel mensen de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen, willen wij dat de loonstijging zo snel mogelijk bij de mensen komt. Daarom wilden we nu met de werkgevers een akkoord bereiken, zodat 1 december 2022 ook daadwerkelijk een forse loonsverhoging wordt uitbetaald. Met dit akkoord wordt het dagelijks leven voor alle 150.000 werknemers beter betaalbaar.’ FNV-leden kunnen tot 31 oktober hun stem uitbrengen.”

Anderhalf jaar

De nieuwe cao gaat in op 1 december 2022 en loopt tot en met 31 mei 2024. Gedurende de looptijd nemen de werkgevers maandelijks 60 euro pensioenpremie voor hun rekening van hun werknemers. Daarmee stijgt de koopkracht van een modaal inkomen verder met 2 procent. Voor de laagste loonschalen ligt dat percentage hoger.

De 9 procent loonsverhoging wordt niet in één keer toegekend. Per 1 december gaan de lonen structureel met 5,5 procent omhoog. Het salaris voor de modale werknemers stijgt vanaf 1 december 2022 met minimaal 7,5 procent. Na 1 jaar komt daar op 1 januari 2024 nog eens 3,5 procent structureel bij. De totale salarisstijging komt daarmee uit op 11 procent.  

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3493 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *