ILT beoordeelt nieuwe transportbedrijven

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) plant dit jaar extra inspecties bij ondernemingen in het wegtransport die in 2018 en 2019 zijn gestart. De ILT zet hiervoor zogenaamde ‘systeembeoordelingen’ in. Hiermee wil de ILT meer inzicht krijgen in hoeverre deze nieuwkomers de vervoerswetgeving naleven en hoe zij binnen hun bedrijf die naleving borgen.

De Inspectie bezoekt nieuwe transportbedrijven (nieuwe vergunninghouders) normaal gesproken vaak pas nadat zij bij controles langs de weg overtredingen constateert of naar aanleiding van andere toezichtsignalen. Met systeembeoordelingen wil de ILT bij deze groep nieuwkomers in een vroeg stadium meer inzicht krijgen in de naleving van de vervoerswetgeving en in de borging hiervan binnen het bedrijf.

Tachograafgegevens en vragenlijst

De inspecties vinden in verband met de coronamaatregelen op afstand plaats. Ze zijn tweeledig: de ILT vraagt de ondernemingen om over een bepaalde periode de tachograafgegevens digitaal aan te leveren. De ILT analyseert deze gegevens op overtredingen. Daarnaast stelt de ILT telefonisch een aantal vragen aan de ondernemers over hun bedrijfsprocessen. De ondernemers ontvangen van de beoordeling een eindbrief met de bevindingen. 

Herhaling

Na ongeveer een jaar herhaalt de ILT de systeembeoordeling bij deze ondernemingen. Zo kan de inspectie nagaan of de eerste beoordeling, waar nodig, heeft geleid tot aanpassingen in de bedrijfsprocessen en een betere naleving van de vervoerswetten. 

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3315 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.