Forse boetes in VS voor truckdealers

De Amerikaanse milieu-autoriteit EPA deelt forse boetes uit aan truckdealers die apparatuur monteren op dieselmotoren van pick-up trucks en vrachtwagens die uitlaatgasreiniging omzeilen. Onlangs viel bij een dealer in Missouri een boete van 15.000 dollar op de deurmat.

De betreffende dealer had op 21 voertuigen zulke apparatuur gemonteerd. Volgens de milieu-autoriteit worden delen van het uitlaatsysteem vervangen en krijgt de voertuig-eigenaar de beschikking over een handcomputer waarmee hij de betreffende dieselmotor meer vermogen kan geven, zuiniger kan laten draaien of in een stand kan zetten om een zware aanhanger beter te kunnen trekken. 

SCR, EGR

Volgens de EPA kleven er nadelen aan het werken met zulke apparatuur. Zo functioneren SCR- en EGR-systemen niet meer en kunnen deeltjesfilters en katalysatoren beschadigd raken. Vanzelfsprekend schieten de schadelijke uitlaatgas-emissies omhoog. De EPA heeft daartoe al meerdere boetes uitgedeeld, variërend van 46.000 tot 95.000 dollar.

In Nederland wordt dit volgens Aad Verkade, manager truckdealers bij Bovag, gezien als een milieudelict. Wanneer dit in werkplaatsen van truckbedrijven wordt geconstateerd, wordt een en ander hersteld op rekening van de klant. Ook kan een voertuig uitgesloten worden van garantie of een reparatie onderhoudscontract. (Foto ter illustratie).

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3495 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *