EU: Geen terugkeerplicht voor opleggers

De terugkeerplicht voor opleggers is van de baan. Met felle kritiek hebben onder meer TLN en de internationale koepel IRU de Europese Commissie overtuigd dat deze maatregel onuitvoerbaar, niet handhaafbaar is en zijn doel voorbij schiet, zegt TLN.

De terugkeerplicht van voertuigen is gekoppeld aan de vestigingseisen en daarmee van toepassing op voertuigen die over een Eurovergunning moeten beschikken. Trailers vallen daar niet onder. Bovendien hebben trailers geen tachograaf, dus controle op terugkeer wordt dan wel heel moeilijk, aldus TLN.

Chauffeurs

De terugkeerplicht is bedacht om chauffeurs ervan te verzekeren dat ze minimaal elke acht weken een weekend thuis zouden zijn. Het moge duidelijk zijn dat sat lang niet altijd het geval was, en dat daarom deze regels waren bedacht.  

Afgelopen juni deed TLN een oproep aan de Europese Commissie (EC) om de uitleg dat ook losse opleggers moeten voldoen aan de terugkeerplicht van het voertuig, te herzien. TLN gaf daarbij aan dat deze uitgebreide uitleg niet bijdraagt aan de doelen van het Mobility Package en dat een terugkeerplicht van losse opleggers net zo min als van containers uitvoerbaar of handhaafbaar zou zijn.

De EC heeft deze week een reeks van vragen en antwoorden over de terugkeerplicht gepubliceerd, waarin duidelijk wordt dat de eerdere uitleg is herzien. Alleen motorvoertuigen en combinaties van voertuigen die gebruikt worden in het internationaal vervoer moeten terugkeren naar een van de vestigingen in het land van vestiging.

Trucks

TLN heeft de EC ook verder bevraagd om meer duidelijkheid te krijgen over de terugkeerplicht van het motorvoertuig , o.a. de controles erop, de bewijslast en waar en hoe lang het voertuig precies moet terugkeren. Er loopt nog steeds een zaak bij het Europese Hof van Justitie tegen de terugkeerplicht van motorvoertuigen. De verwachting is dat de advocaat-generaal van het Hof van Justitie in oktober zijn advies geeft en dat het Hof eind december vonnist.    

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3408 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.