Acea verwacht meeste van aanpak pre-Euro 6

In 2025 zal meer dan de helft (53 procent) van het Europese bestelwagenpark bestaan  uit Euro 6-bestelwagens. Toch zullen pre-Euro 6-bestelwagens, verkocht voor 2014, dan nog voor bijna 50 procent bijdragen aan de uitstoot van stikstofoxiden.

Dat blijkt uit cijfers die fabrikantenkoepel Acea heeft verzameld. Tegelijkertijd zal de introductie van Euro 7 in 2030 nauwelijks bijdragen aan de reductie van de NOx-uitstoot, heeft Acea berekend. Acea verwacht dat Euro 7/Euro VII in 2030 slechts een extra 4 procent reductie van NOx geeft voor personenwagens en 2 procent voor bedrijfswagens. Voor bussen is de invloed van Euro VII nihil.

Contraproductief

Euro 7 werkt zelfs contraproductief, stelt Acea, omdat investeringen in Euro 7 ontwikkelingscapaciteit en financiële middelen weghoudt van batterij- en brandstofceltechnologieën. Acea verwacht dan ook dat het aanpakken van het pre-Euro 6-wagenpark een veel grotere invloed zal hebben op het terugdringen van emissies.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 665 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *