74 ton toegestaan voor houtcombi’s Noorwegen

Het Noorse Ministerie van transport heeft de Noorse dienst voor openbare wegen gevraagd een praktijkproef uit te voeren met houtvrachtwagens met een totaalgewicht tot 74 ton. Dat melden media in Scandinavië. Daarmee sluiten de Noren zich aan bij de Finnen, die al 76 ton toestaan, en de Zweden die al gewend zijn aan 74 ton.

De deelnemers aan de proef krijgen de mogelijkheid om onder verschillende omstandigheden tot 74 ton te rijden op aangewezen secties in 11 Noorse gemeenten. Het proefproject zal van toepassing zijn op drie verschillende combinaties met totaalgewichten, die allemaal hoger zijn dan wat tegenwoordig in Noorwegen is toegestaan:

  • 3-assige bakwagen en 5-assige oplegger van in totaal 65 ton
  • 4-assige bakwagen en 4-assige oplegger van totaal 68 ton 
  • 4-assige bakwagen en 5-assige oplegger van totaal 74 ton

Praktijkproef

Niet sturende assen moeten van dubbellucht-montage zijn voorzien. Bovendien moeten de deelnemers aan de praktijkproef ter vergelijking tegelijkertijd een voertuig van 60 ton presenteren aan de Noorse RDW. De proef start op 1 juli 2021 en duurt drie tot vijf jaar.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.