Wijlhuizen sterker in Noord-Holland

Het is een veel gebezigde visie: een dealer is geen groothandel en andersom evenmin. Waar of niet, Gomes Noord-Holland B.V. heeft afscheid genomen van haar grossierstak Truck en Trailer Groep Beverwijk. De activiteiten vallen sinds 1 augustus onder Wijlhuizen Zaandam. 

Voor Peter Gomes, directeur van de dealergroep, ontstaat door de overname de mogelijkheid zich meer te kunnen concentreren op de corebusiness als Mercedes-Benz dealer. “Het was daarbij belangrijk voor ons om een betrouwbare en sterke partij te vinden voor de overname. Wijlhuizen is in mijn ogen deze partij. Zij hebben de capaciteit om de klanten goed te bedienen en zijn in staat om de medewerkers een goede werkplek te bieden.”

Jeroen Paap vervult sinds de overname de rol van vestigingsleider.

TTGB heeft een aantal goede medewerkers die Wijlhuizen graag verwelkomde binnen filiaal Zaandam. Een goed voorbeeld daarvan is dat Jeroen Paap als vestigingsleider de leiding over Wijlhuizen Zaandam is gaan voeren. “Rob de Waal stapte in de rol van accountmanager en blijft zo optimaal betrokken bij de bestaande en nieuwe klanten”, zegt Sander Bredewout, adjunct-directeur bij Wijlhuizen Group. In totaal telt vestiging Zaandam zeven man op de binnendienst, de locatie Beverwijk vervalt.

Schaalgrootte

Gomes is ervan overtuigd dat de klanten bij TTGB in Wijlhuizen ook een goede vervanger zien. “Wijlhuizen is marktleider en focust sterk op service, wat weer aansluit op de werkwijze van TTGB.” Jim Bronkhorst sluit zich daarbij aan: “Door onze schaalgrootte kunnen we echt wat toevoegen voor de bestaande klanten van TTGB. De uitdaging voor elke groothandel is om het juiste onderdeel op het juiste moment beschikbaar te hebben. Met de ondersteuning van het logistieke centrum op het hoofdkantoor in Arnhem kunnen we die belofte naar de klant meer dan ooit waar maken.” 

De term logistiek centrum valt niet zomaar. In Arnhem wordt de laatste hand gelegd aan de verdubbeling van het vloeroppervlak naar tienduizend vierkante meter. De liggende voorraden van TTGB zijn overgenomen en waar nodig verder aangevuld. Het aanbod aan digitale diensten zoals de Connects bestelomgeving biedt de TTGB-klanten verdere uitbreiding van het serviceaanbod. “Daarnaast zal Wijlhuizen de Gomes-groep blijven ontzorgen op het gebied van hun multimerk onderdelenbehoefte”, zegt Bredewout daarmee onderstrepend dat met de overname een langetermijnvisie beoogd is.

Groei Na enkele jaren van stevige autonome groei wil Wijlhuizen extra versnellen met deze overname in Noordwest-Nederland. De groothandel voegt middels de overname enkele miljoenen extra omzet toe aan het portfolio. “In 2020 wisten we ondanks de corona-perikelen een omzet te realiseren van ruim 50 miljoen euro en als Wijlhuizen Group zelfs 80 miljoen euro. De eerste zeven maanden van dit jaar noteerden we maandelijks groeipercentages in dubbele cjifers.”

Groeidoelstelling

In de wetenschap dat onder de Wijlhuizen Group ook de formules Top Truck en Fleetmaster vallen, horen we graag of er als gevolg van de overname ook targetverhogingen zijn gesteld aan die kant. “De focus ligt op een zo vlekkeloos mogelijk verlopende overgang voor de bestaande klanten van TTGB en van het personeel”, zegt Bronkhorst. “Tegelijkertijd willen we ze natuurlijk introduceren in de wereld van Wijlhuizen met onze digitale diensten zoals Connects”, vult Bredewout aan. “Daar gaat tijd overheen. Als klanten een formule zoals Top Truck of Fleetmaster bij zich vinden passen dan gaan we uiteraard met alle plezier in gesprek. Het gaat echter te ver om keiharde groeidoelstellingen op dit vlak neer te leggen als gevolg van deze overname.”


‘Bestaande klanten TTGB profiteren van meer digitale diensten’


Bronkhorst noemt uiteraard geen namen, maar als we elkaar spreekwoordelijk de hand drukken volgt wel een toezegging. “Dit is zeker niet de laatste overname. Als Wijlhuizen Group zijn we altijd op zoek naar kansen en voortdurend in gesprek met partijen. Soms leidt dat tot niets, maar op andere momenten komt er iets moois uit. Zoals in het geval van TTGB en ik ben ervan overtuigd dat er de komende twaalf maanden zeker nog een succesvolle overname volgt.”  

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 321 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.