Webshop Bulthuis combineert kentekendata met HaynesPro

Voor onderdelendistributeur Bulthuis markeerde het begin van de maand juni een mijlpaal: met het ingeven van een vrachtautokenteken kunnen onderdelen uitgezocht worden en is er een koppeling met dataleverancier HaynesPro.

De kentekenkoppeling is een gebruikelijk selectiemiddel in personenwagenland maar voor bedrijfswagens tot nu niet aanwezig. Er bestond geen koppeling tussen de RDW-data en product- en of technische databases. 

Argument was dat de data niet beschikbaar was en aansloot op diverse databases. Met alle beschikbare opties, aanpassingen en de beschikbare opbouwmogelijkheden door derden werd het altijd als onmogelijk beschouwd om een vrachtautokenteken te koppelen. Bulthuis heeft zelf een kentekendatabase ontwikkeld voor zijn webshop die dit oplost. 

De vraag die dan op ieders lippen rust is: wie zit erachter? “Het is een eigen ontwikkeling”, zegt marketing manager Olga Haring. Na enig doorvragen erkennend dat de opensource-data vanuit RDW een element vormt in de lijst met bronnen waaruit de database is opgebouwd. “Sterker nog: als een klant met heel specifieke voertuigen in de vloot data mist en zelf over deze data beschikt dan breiden we onze dataset met plezier uit.”

De combinatie van kentekendata en voertuigspecifieke technische data vanuit HaynesPro geeft veel voordelen volgens directeur Ronald Bulthuis. “Zo geeft HaynesPro ook de terugroepacties weer en biedt het servicebulletins waar heel veel kennis in zit. Ook technische details zoals aanhaalmomenten zijn direct beschikbaar. Zo is voor de zelfreparerende klant direct duidelijk wat de servicebehoefte van het voertuig is. 

Onze webshop toont vervolgens op kenteken de producten die van toepassing zijn, waar nodig in kitvorm, zodat de monteur alles krijgt dat nodig is voor de reparatie. Als er alternatieven beschikbaar zijn dan worden die eveneens getoond, als suggestie. Uiteraard ontbreken de voorraaddetails per vestiging en van diverse leveranciers niet. 

Ten slotte benadrukt Bulthuis de koppeling met diverse werkplaatssystemen die de klanten zelf gebruiken. “Door rechtstreeks met de pakketten zoals Bever te koppelen krijgen de klanten geautomatiseerd facturen en bestelgegevens per werkorder direct in hun administratie. Dat scheelt enorm in de efficiency van alle betrokkenen.” 

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 334 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.