Tien Volvo-dealers klaar voor elektrische voertuigen

Volvo voorspelt dat elke vijfde truck die over drie jaar wordt verkocht van dit merk een elektrische aandrijflijn zal hebben. Volvo zegt verder dat het op dit moment stevig op de tweede plaats staat op de Nederlandse truckmarkt, net voor Scania.

Volvo zag in 2021 naar eigen zeggen groei op alle fronten, ondanks dat ook deze fabrikant flink werd geplaagd door chiptekorten en fors hogere prijzen van grondstoffen.

Dealers omscholen

Er zijn in middels tien dealers in ons land die dit type trucks kan servicen. Volvo verwacht dat het nog een jaar duurt eer het gehele dealernetwerk in staat om service aan deze nieuwe trucks uit te voeren. Ook de financieringsafdeling bij de importeur in Beesd zou nu goed ingesteld zijn op dit type trucks, waarvan de financiering even anders is dan wat we tot nu toe gewend zijn. In juni arriveert er een demo van de FH Electric bij de importeur in Beesd, maar de productie van de nieuwe generatie elektrische trucks zal niet eerder dan komend najaar op gang komen, is de verwachting.

Hoge prijs LNG

Volvo ziet zichzelf als voorname speler op de markt voor trucks die op LNG rijden. De directie was zo eerlijk om aan te kaarten dat de prijs voor een kilo LNG op dit moment astronomisch hoog is, hetgeen de businesscase ‘niet helpt’. Afgelopen jaar werden er volgens Volvo 391 LNG trucks in Nederland verkocht. Daarvan heeft Volvo er, naar eigen zeggen, 44% voor zijn rekening genomen, dus dat zijn 172 trucks, Scania zou nummer 2 zijn met 38% en Iveco zou 17% van dat aantal hebben verkocht. Verheugend reageert de directie van Volvo op de komst van de eerste Bio-LNG fabriek in ons land, die afgelopen oktober door Z.M. de Koning werd geopend in Amsterdam Westpoort. Probleem voor nu is echter dat de gasprijs nog wel even hoog blijft en dat de Duitse mautvrijstelling, die volgens Volvo de markt flink heeft aangejaagd in 2021, geen lang leven beschoren lijkt.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.