Roetfilter weer als nieuw

Er is weer veel te doen over roetfilters de laatste tijd, mede dankzij de introductie van de deeltjesteller. Dat zo’n partikelfilter tijdens het gebruik vervuilende deeltjes verzamelt is genoegzaam bekend en natuurlijk ook de bedoeling ervan. Ook het regenereren om weer een nieuwe cyclus aan te kunnen is bekend. Maar er komt een moment dat dat niet meer genoeg is. En wat dan? Büchli geeft antwoord.

Stap 1

Roetfilterreiniging begint met een visuele controle van het filterelement. Als het filter onbeschadigd is, is de uitgaande kant schoon. Daarna volgt een druktest ter controle van de doorstroming. Het display heeft 14 mbar. De ervaring leert dat dit filter inderdaad verstopt is. Wanneer de waarde meer dan 5 mbar bedraagt is reiniging noodzakelijk.

Stap 2

Daarna wordt het filter gewogen. Aan het eind van het proces wordt dat nog een keer gedaan. Het verschil is dan het gewicht aan as en roet dat verwijderd is.

Stap 3

Dan gaat het filter de oven in. Met de ovenbehandeling worden eventuele olieresten uitgedampt en het aanwezige as en roet verpulverd. Het is losgekomen van de kanaalwanden. Het roetfilter zit afhankelijk van de situatie  een aantal uren in de oven bij 600 °C.

Stap 4

Nadat het roetfilter voldoende afgekoeld is, volgt het uitblazen, het belangrijkste onderdeel van het proces. Dit is een nauwkeurig en tijdrovend werkje. In de kamer met onderdruk wordt elk kanaaltje met een speciaal luchtpistool met hoge druk schoon geblazen. Vanaf de uitgaande kant wordt het as en roet teruggeblazen. Het kan immers niet door het filter heen.

Stap 5

Al het roet en as wordt afgevangen met speciale filters en opgevangen in een stevige kunststofzak. Wanneer deze vol is, voeren we die af als restafval.

Stap 6

Als alle kanalen schoon zijn en er niets meer uit komt wordt er weer een druktest gedaan. 3 mbar is een typische waarde bij een goed gereinigd filter.

Stap 7

Als laatste wordt het filter weer gewogen. Er is 338 gram as en roet verwijderd. Deze reiniging is succesvol. 

Reiniging

In deze ruimte wordt het hele reinigingsproces
uitgevoerd.

Büchli was de eerste die de erkenning ontving van Duurzaam Repareren.

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 351 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *