Ook gereedschap wordt elektrisch

De transitie naar elektrisch rijden, die in de personenautomarkt al in volle gang is, begint nu ook de truckmarkt in beweging te zetten. Ook op het vlak van gereedschappen is elektrificatie het buzzwoord.


Nieuw van Fix bij Toolspecial: de ring-
steeksleutelset FX0901, 
voor rondgedraaide
moeren en bouten.

Vervoer van personen is tijdens de coronacrisis sterk afgenomen, maar het vervoer van goederen is redelijk op peil gebleven. Leveranciers van gereedschappen aan de truckservicebedrijven hebben in de vraag dan ook geen grote schommeling ervaren. Wel spelen leveranciers in op de toename van het aantal elektrische voertuigen, ook in de truckwerkplaats. Marktspecialist Martin Wolters van Berner: “Berner heeft een volledige range producten geïntroduceerd die geschikt zijn voor het werken aan elektrische voertuigen. Het mag duidelijk zijn dat voor het werken aan een elektrisch voertuig een andere aanpak nodig is en daarmee ook ander gereedschap voorzien van een 1000V-keuring en andere meetinstrumenten om te werken aan de hoge spanning.  Om de monteur te beschermen tijdens dit werk zijn er onder andere speciale gelaatsmaskers, handschoenen en isolatiematten beschikbaar.”

Ook gereedschappenspecialist Toolspecial van LKQ Fource speelt met een speciaal EV-magazine in op de groeiende vraag naar gereedschap voor onderhoud en reparatie van elektrische voertuigen. Voor de werkplaats is hier alles voor het werken aan EV’s te vinden, van afzetpaaltjes, -hekken en -kettingen tot aan volledig gevulde gereedschapswagens met geïsoleerd gereedschap.

Bij Delta International is de groei die het bedrijf als importeur van persluchtgereedschap, handgereedschap, verbruiksmateriaal en equipment de afgelopen jaren heeft doorgemaakt niet zozeer het gevolg van een veranderende marktvraag als wel doordat het bedrijf eind 2018 werd overgenomen door het Britse Draper Tools. Directeur Perry Cremers: “Hierdoor hebben we het programma verder kunnen verruimen met accugereedschap, speciaal gereedschap, werktassen en equipment. In september zullen we programma en voorraad in ons nieuwe magazijn nogmaals verhogen met ongeveer 1500 producten van Draper, waaronder compressoren, reinigingstafels, 230V gereedschap, maar ook gereedschap voor bijvoorbeeld landbouwmechanisatie. Door deze sterke uitbreiding van het programma hebben we de omzet ook ‘gemakkelijk’ kunnen verhogen.”

Veranderingen in de markt ziet Delta International vooral als gevolg van de opkomst van accugereedschap, dat de verkoop van luchtgereedschap steeds meer onder druk zet. Je zou het de elektrificatie van de gereedschappenmarkt kunnen noemen. De Amerikaanse gereedschappenleverancier Snap-on Tools is een van de partijen die op deze ontwikkeling inspeelt. Algemeen manager Marc Kwekkeboom: “Snap-on Tools heeft in de tweede helft van 2020 de krachtige, draadloze CT9100 accuslagmoersleutel met 3/4” aandrijfvierkant (het gedeelte waar de doppen op vastgeklikt worden) voor extreme heavy-duty en industriële applicaties geïntroduceerd. Ook in deze branche zijn luchtslangen die door de werkplaats liggen onhandig. En monteurs in deze branche zijn ook vaak aanwezig op locatie bij de klant. Een accuslagmoersleutel is dan onmisbaar.”

De Rim Propper van het Zweedse Wallmek, exclusief in de Benelux gedistribueerd door Snap-on, bespaart veel tijd bij het losmaken van vastgelopen wielen.

Bij KS Tools zitten veranderingen in de gereedschappenmarkt evenmin in de gereedschappen zelf, maar betreffen die vooral de documentatie. Salesdirecteur Erik Buitenkamp: “Wij zijn het eerste gereedschappenmerk dat documentatie heeft voor de speciaalgereedschappen in de trucksector. Daarnaast hebben wij ook speciale actiefolders voor speciaalgereedschappen, bijvoorbeeld voor assen en remmen. Ook hebben we, op aanvraag van de klanten, actiefolders gemaakt per truckmerk.”

Wat betreft de vraag vanuit klanten merkt Berner niet zozeer een vraag naar andere producten als wel naar ondersteuning vanuit de gereedschappenleverancier. Martin Wolters: “De vraag naar een betrouwbare partner in het volledig ontzorgen van de klant is groter dan ooit. Voorbeeld hiervan is ons chemieservicemanagement. Iedere monteur gebuikt chemie in zijn dagelijks werk. We zien ook dat automotive bedrijven worstelen met de wet- en regelgeving op dit gebied. Hoe zit het met opslag? Hoe gebruik ik het product en wat mag er wel of niet mee gedaan worden? Daarom levert Berner niet alleen chemieproducten, maar bieden we ook de service die ontzorgt op het gebied van documentatie en opslag van gevaarlijke stoffen, en praktische veiligheidstraining op de werkvloer. Hierdoor is de klant altijd klaar voor een audit, krijgt hij theoretisch en praktisch support en wordt de veiligheid op de werkplek vergroot.”

Veiligheid

Veiligheid is ook voor Snap-on een groeiend issue. Marc Kwekkeboom: “Ook in de heavy-duty aftermarket is het belangrijk dat krachtig gereedschap goed in balans en ergonomisch is. Er wordt vaak intensief met het gereedschap gewerkt en blessures (en ziekte) moet voorkomen worden. Snap-on doet hier onderzoek naar en ontwikkelt zijn gereedschap dusdanig dat blessures zoveel mogelijk voorkomen worden.”


Sinds kort heeft Berner een volledige range producten voor het werken aan elektrische voertuigen.

Als voorbeeld van een nieuw product dat monteurs in de heavy duty-sector ontlast, noemt Snap-on de Rim Propper van het Zweedse merk Wallmek, waar Snap-on exclusief distributeur in de Benelux van is en dat snel inspeelt op vragen uit de markt. De Rim Propper werkt weliswaar nog hydraulisch, maar bespaart veel tijd bij het losmaken van vastgelopen wielen. “Waar in veel gevallen onderdelen zoals kingpins, wiellagers, wielnaven en kogelgewrichten heet gestookt, losgeslagen of op een werkplaatspers gedemonteerd moesten worden, kan met Wallmek alles direct onder het voertuig gedaan worden”, aldus Marc Kwekkeboom.

Voor vastzittende bouten en moeren heeft Toolspecial de Miniductor in het assortiment opgenomen. Marketing- en communicatiemanager Robin de Lange: “Een echte must-have. Even warm stoken op een brandveilige manier (wel zo leuk voor de brandverzekering en de bedrijfscontinuiteit) en er is veel ergernis en tijd bespaard. Voor het grotere werk zijn er de inductieheaters van GYS. Is de boutkop of moer bijna rondgedraaid en heeft het gereedschap hier geen grip op, dan komt de Fix ring-steeksleutelset FX0901 met zijn unieke gripkanten in actie. Die draait zijn hand er niet voor om.” 

Wat betreft de levering van gereedschappen ondervinden sommige leveranciers problemen als gevolg van de coronapandemie. De levering kan worden verstoord door corona-uitbraken in fabrieken of bij vervoersdiensten, maar er zijn ook al leveringsproblemen ontstaan doordat er simpelweg een tekort aan lege containers is. Dat is overigens een probleem dat de hele overzeese handel treft. Perry Cremers: “Tot nu toe hebben we weinig leveringsproblemen, maar de gevolgen van de coronacrisis zijn zeker nog niet achter de rug. We merken steeds meer dat de levertijden oplopen bij de fabrieken in onder andere China en Taiwan.”

Berner heeft een groot netwerk aan vestigingen waar een beroep op gedaan kan worden en KS Tools heeft een extra magazijn laten bouwen, dat medio juni wordt opgeleverd. Erik Buitenkamp: “Hiervoor hebben wij in oktober 2020 ingekocht, waarmee wij onze voorraad met 30 procent hebben verhoogd om zo het komende jaar een goede beschikbaarheid te hebben. Wij hebben ingekocht voor de verhogingen in de staalprijzen en ik denk dat wij daardoor een van de weinige leveranciers zullen zijn die geen prijsverhogingen hoeven door te voeren dit jaar.”

Omzet

Zo lijkt de markt voor gereedschappen redelijk ongeschonden door de coronacrisis gekomen te zijn. De meeste werkplaatsen bleven immers open, trucks bleven rijden en moesten gewoon onderhouden en gerepareerd worden. Natuurlijk waren er geen beurzen om de verkoop te stimuleren en was het voor accountmanagers niet altijd mogelijk om bedrijven te bezoeken. Bij Snap-on zijn daarom de online activiteiten, zoals workshops en informatiebrochures geïntensiveerd, zodat de omzet op peil is gebleven. Berner kon door zijn omnichannel-aanpak eveneens altijd in contact blijven met de klanten.

Speciaal voor storingen in turbo- en gedownsizede motoren heeft Toolspecial de Redline Speedsmoke. Hiermee kunnen luchtdoorstroming en druk worden gesimuleerd en reageert de motor alsof hij draait. Robin de Lange: “Hiermee vind je snel eventuele lekkages en voorkom je het onnodig vervangen van onderdelen. De Speedsmoke heeft ook een lagedrukstand, waardoor het apparaat ook geschikt is voor atmosferische motoren en evap-testen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 554 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.