Maha/Explora presenteert deeltjesteller AVL

Equipmentleverancier Maha/Explora presenteert deze week de deeltjesteller van de Oostenrijkse equipmentfabrikant AVL. Maha/Explora verwacht de nieuwe AVL DiTest Counter over twee à drie maanden aan garagebedrijven te kunnen uitleveren, ongeveer tegelijk met de andere deeltjesteller in het assortiment, die van Texa.

De AVL DiTest is klaar voor gebruik, maar ligt bij Maha/Explora nog niet op de plank. René van Arkel: “We gaan nu het traject in van goedkeuring door het NMi. Dat duurt een maand of twee, drie. Als dat proces achter de rug is, kunnen wij hem uitleveren. Nog voor de zomer dus, ruim op tijd voordat het gebruik ervan verplicht is bij de apk-keuring (vanaf 1 juli 2022, EP).”

USP’s

Deeltjestellers zijn er van verschillende fabrikanten, maar het is moeilijk om per merk unieke eigenschappen aan te wijzen. René van Arkel: “Zo’n apparaat moet aan bepaalde voorgeschreven eisen voldoen en daar voldoet hij aan. Wat ik van de AVL DiTest kan zeggen is dat hij eenvoudig in het gebruik is, binnen tien minuten gebruiksklaar en via usb-poort of Bluetooth kun je een rapportage naar computer of printer sturen. Je kunt hem, dankzij het digitale display, ook als stand alone-apparaat gebruiken. Het is een complete machine die doet wat hij moet doen.”

Futureproof

De deeltjesteller van AVL is ook voorbereid op de toekomst, want is eventueel ook geschikt te maken om de deeltjesuitstoot van benzineauto’s te kunnen meten. René van Arkel: “Na de dieselauto’s is de RDW ook benzineauto’s gaan testen en die bleken nog veel vervuilender zijn dan men altijd dacht. Het valt dus te verwachten dat ook daartegen op den duur maatregelen zullen volgen. Technologisch is het ook niet wezenlijk anders. Zo’n apparaat is gemaakt om deeltjes te tellen. Als je hem in je mond stopt, kan hij ook de deeltjes in je adem tellen.”

Over de prijsstelling kan Maha/Explora nog niet veel zeggen, anders dan dat het apparaat zeker in de te verwachten marktconforme range van vier- tot zesduizend euro zal vallen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 622 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *