Invloed op de de werkplaatsbezetting

Het afgelopen jaar was uniek in zijn soort en alle truck-importeurs hebben dit gevoeld evenals  werkplaatsketens als Top Truck. We vroegen de markt naar de effecten van de pandemie op de werkplaatsbezetting. 

Top Truck zegt hierover bij monde van Frits Wernsen: “Het varieert nogal onder de leden. Er zijn er een aantal bij die echt wel minder gedraaid hebben dan in 2019. Maar er zijn er ook die boven verwachting hebben gedraaid ondanks de situatie. Het is een beetje afhankelijk van je klantengroep en de bedrijfsligging.

De truckverkopen zullen dit jaar iets hoger liggen, er zal hier en daar ook vervangen moeten worden. Op is echt op. Zolang alles blijft rijden en het niet stil valt, zal de partsomzet stijgen. Bedrijven rijden langer door, de truck heeft dan meer onderhoud nodig. Langer door rijden, meer onderhoud, eventueel grotere klussen dus we verwachten meer werkplaatsuren te verkopen.” 


Bij Scania wordt er net zo over gedacht: “Voor 2021 verwachten we een licht herstel van de truckverkopen (>16 ton GVW). In het verleden hebben wij veel voertuigen verkocht inclusief een servicecontract. Dit zorgt voor continuïteit van onze werkplaatsen en vormt een goede basis voor onze toekomstige werkplaatsomzet (zowel in parts als in uren).” Dit beeld wordt bevestigd door MAN, dat stelt dat met name het onderhoud aan touringcars terugviel. 


Volvo zegt een flinke stijging in te factureren werkplaatsuren te verwachten, met veertien procent. De verwachting van Renault Trucks Nederland met betrekking tot de partsomzet en werkplaatsuren is een herstel van de markt naar het niveau van 2019. “Waarbij de partsomzet voor met name de LCV-range (Renault Master) eerder zal herstellen ten opzichte van MHDV. Alles afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus en de invloed op de economische ontwikkelingen.” 


Renault Trucks Nederland zag een tweedeling in de omzet van werkplaatsuren. Met name in de Home-delivery (zoals bezorgdiensten voor bijv. pakketten of boodschappen) is de partsomzet bij Renault tegen de trend in gegroeid. “Het missen van uren en partsomzet is met name voelbaar in het MHDV-segment waar we een procent of tien verloren hebben”, aldus het merk. 


Michiel Kuijs zegt dat de werkplaatsen van DAF-dealers allemaal open zijn gebleven in 2020. “Het onderhoud liep grotendeels door. Logisch, want een vervoerder die een jaar niet investeert in onderhoud, ziet de boemerang onherroepelijk terugkomen.” Kuijs legt uit dat sinds het tweede kwartaal werkplaatsen minder efficiënt konden werken. “Het accent ligt sindsdien logischerwijs op veilig werken. In de tweede helft van het jaar was er in de werkplaatsen meer uitval door corona. Dat veranderde in het laatste kwartaal niet. Zowel medewerkers van ons als van onze klanten moest deels thuisblijven uit gezondheidsoverwegingen.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3520 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *