Column: Teveel voorraad?

Het land is een jaar in rep en roer als ik dit schrijf. Een jaar corona, bekroond met een nieuwe Tweede Kamer en een problematische kabinetsformatie. Intussen is het buiten april op zijn best: four seasons in one day. Zo formuleren ze het op dat eiland dat sinds dit jaar niet meer bij de EU hoort en zo een heel eigen dynamiek toevoegde aan die roerige twaalf maanden.

Een mooie metafoor voor onze sector:  het ene moment guur, vol winterse stormen om vervolgens geheel open te trekken en de zon zijn opbeurende werk te laten doen. Die cycli van seizoenen kun je ook op de economie van toepassing verklaren. Nog niet zo gek lang geleden was er de financiële crisis waar we nog een aantal reminders aan hebben zoals onwaarschijnlijk lage rentes. Geld is goedkoop en bedrijfsovernames daarmee ook. Tel daarbij op dat veel mkb’ers zonder opvolging zitten en het bedrijf al dan niet met het vastgoed het pensioen dient te vormen. Corona kan een duwtje geven om sneller afscheid te nemen, murw gebeukt wellicht. Of juist maar langer blijven zitten want de resultaten drukken de overnamesom wellicht. En wat zeggen die toekomstprojecties nu?

Tijdens die financiële crisis gebeurde wat ook in 2020 aan de orde was. Fabrieken sloten want er was vrees voor vraaguitval. Wat ook meespeelde was de uitdaging om mensen veilig en beschermd tegen corona hun werk te laten doen. De terugkeer van de vraag bleek in een heel ander tempo te gebeuren dan in de vorige crisis. Ineens zijn onderdelen nodig aan de fabrieksband en niet meer beschikbaar voor de aftermarket. 

We hebben het wel eens over de voorraadoverschotten die in de aftermarket zouden liggen. Ja, in een theoretische wereld wel. Als corona, maar ook de chiptekorten ons iets leren is het de keerzijde van een just-in-time productieproces. Eén component dat mist is een spaak in het wiel en zet de productieband stil. Dat we in de aftersaleswereld decentrale magazijnen hebben en lokale grossiers met hun eigen voorraden blijkt een zegen als de aanlevering vanuit fabrikanten stokt. Zo diep als de lokale voorraden zijn welteverstaan.

 

Barend Luiting

Hoofdredacteur Aftersales Magazine. Branchekenner annex bladenmaker. Houdt van vintage designs en dito single malts. Lijfspreuk: zonder wrijving geen glans.

Barend Luiting has 328 posts and counting. See all posts by Barend Luiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.