‘Coaching vermindert stress en vergroot het werkplezier’

Coaching voorkomt uitval, vergroot het werkplezier en stimuleert vakmensen om zichzelf te ontwikkelen in hun werk. De voordelen voor medewerkers en werkgevers zijn groot, vertelt loopbaancoach en vitaliteitscoach Fred Beumer van OOMT. “Coaching geeft mensen meer zelfinzicht. Het helpt om in balans te blijven of om weer in balans te komen.”

Wat houdt coaching precies in? En wat heb je eraan? Het zijn twee vragen die Fred Beumer regelmatig krijgt als hij bedrijven en medewerkers in de mobiliteitsbranche bezoekt. De antwoorden zijn voor elke situatie anders. “Coaching is een verzamelbegrip. Loopbaancoaching gaat bijvoorbeeld over jouw ontwikkeling als vakmens. Vitaliteitscoaching gaat over omgaan met werkdruk en werkstress. Burn-out coaching is er voor mensen die zijn uitgevallen in hun werk. Alle vormen van coaching hebben één overeenkomst: ze draaien om het vergroten van zelfinzicht en werkplezier. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand niet beter is geworden van een coachingstraject.”

Meer grip

Fred Beumer komt bij verschillende soorten bedrijven over de vloer, uiteenlopend van truckbedrijven en tweewielerbedrijven tot autobedrijven. Elke deelbranche heeft zo zijn eigen specifieke uitdagingen. “Een algemene trend is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Er verandert veel op technisch gebied. Veel mensen vinden dat spannend. Vooral in de werkplaats merk ik dat sommige mensen worstelen met nieuwe techniek. Loopbaancoaching biedt dan uitkomst. Het geeft technici meer grip op hun loopbaan en op hun persoonlijke ontwikkeling. Omgaan met verandering en nieuwe kennis verzamelen gaat niet vanzelf, maar iedereen kan het leren.”


‘Er is niets zweverig aan coaching, het is juist heel praktisch’


Uitval door werkdruk

Ook op het gebied van werkdruk krijgt Beumer regelmatig vragen van zowel medewerkers als werkgevers. “Overal heerst krapte. In werkplaatsen loopt de werkdruk hoog op. Met gezonde werkdruk is niets mis, maar de druk moet niet te lang aanhouden en niet te hoog worden.” Vitaliteitscoaching helpt om uitval door werkdruk en stress te voorkomen. “Werkdruk aankaarten is lastig. Zeker in kleinere bedrijven met kleine teams. Soms moeten mensen structureel overwerken om het werk af te krijgen. Als dat te lang doorgaat, kunnen medewerkers voor een langere periode uitvallen. Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Niet voor de medewerker en niet voor het bedrijf. Coaching voorkomt dat het misgaat.”


‘Coaching helpt ook om problemen te voorkomen’


Krappe arbeidsmarkt

Soms wordt de OOMT-coach te laat ingeschakeld en zit een medewerker thuis met een burn-out. “Veel mensen denken dat coaching alleen nuttig is als er problemen zijn. Maar coaching is juist ook bedoeld om problemen te voorkomen. In de huidige krappe arbeidsmarkt moet je als werkgever extra zuinig zijn op medewerkers.” Gelukkig zien de meeste bedrijven dit zelf in. OOMT krijgt regelmatig aanvragen voor coachingstrajecten voor individuele medewerkers en complete teams.

Deze medewerkers komen niet in het artikel voor.

Persoonlijke apk

Coaching is altijd maatwerk. Het begrip ‘op maat’ is ook van toepassing op de lengte van het coachingstraject. “Het komt voor dat ik twee of drie keer met iemand praat, en het komt voor dat een traject weken of maanden duurt. Het mooie is: van iedereen die een coachingstraject heeft afgerond, hoor ik dat ze er veel van hebben opgestoken. Over zichzelf, over hun rol binnen de organisatie en over de samenwerking met collega’s.” In veel opzichten lijkt coaching op een persoonlijke apk. “Als alles goed zit, dan is het goed om te weten dat alles goed zit. En als er dingen in je werk of loopbaan zijn die stroef lopen, of die beter kunnen, dan helpt coaching om dat aan te pakken”, besluit Fred Beumer.

Foto boven: Fred Beumer, loopbaancoach en vitaliteitscoach OOMT.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 587 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *