bekeken: 151 x
Waardeer dit artikel:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4,00)

Valentijnsdag: extra controle bloemtransport

DOMEIN:

Geplaatst op: 14 februari 2020, 11:26

Leestijd: < 1 minuut

In aanloop naar Valentijnsdag heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) afgelopen week extra controles uitgevoerd op de arbeids- en rusttijden bij bloementransporteurs. Bij 18 procent van de nader bekeken vrachtwagens werden een of meerdere overtredingen vastgesteld.

De controles richtten zich op de veilingterreinen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en op aan- en afvoerroutes. In de bloemensector is de druk om de vracht tijdig op de plek van bestemming te krijgen extra hoog wanneer Valentijnsdag nadert. Regels voor arbeids- en rusttijden worden dan vaker en fors overtreden. Dat vergroot de kans op oververmoeide chauffeurs. Ook is volgens de ILT sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van transporteurs die zich wel aan de regels houden.

Bestuurderskaart

Tijdens de Valentijnactie zijn 134 vrachtwagens gecontroleerd, waarvan 23 Nederlandse. Daarbij zijn 32 boeterapporten en processen-verbaal opgemaakt, voor verschillende feiten. Met een overtredingspercentage van achttien procent ligt dit beduidend hoger dan het reguliere percentage (rond de tien procent). De meeste overtredingen bestaan uit rijden zonder bestuurderskaart of met de bestuurderskaart van iemand anders. Hierop staat een boete van 4400 euro voor de misbruiker en voor de eigenaar.

Onjuist gebruik levert onbetrouwbare informatie op over arbeids- en rusttijden en dit wijst op manipulatie. Bij deze overtreding wordt naast een boeterapport ook een tijdelijk rijverbod opgelegd. Dit betekent dat de chauffeur pas weer de weg op mag nadat hij voldoende is uitgerust. In bepaalde gevallen kan de rusttijd oplopen tot 45 uren.

DAF’s voor Don Trucking en…Fors verlies voor…
REACTIES

Schrijf een reactie of commentaar

Meest recente nieuws top 5

Meest gelezen afgelopen maand

Laatste reacties