Vijf elektrische bakwagens Volvo voor Oegema

Oegema Transport voegt nog eens vijf Volvo FL Electric 4×2-bakwagens toe aan het wagenpark. De order volgt op succesvolle ervaringen met de Volvo FL Electric en past in de ambitie van Oegema Transport om het wagenpark verder te verduurzamen.

“Sinds december 2020 hebben we een Volvo FL Electric bakwagen in onze vloot en de ervaringen met die truck zijn ronduit positief”, zegt Erwin Jacobs, manager wagenpark. “De truck is betrouwbaar, draait volwaardig mee in onze dagelijkse logistieke operatie en chauffeurs zijn er heel tevreden over. De truck rijdt rustig en heel soepel. De goede ervaringen met de eerste Volvo FL Electric waren een belangrijke reden om weer voor Volvo-trucks te kiezen.” 

Grotere actieradius

De aanschaf van nog eens vijf Volvo FL Electric 4×2-bakwagens past in de duurzame ambities van Oegema Transport. Jacobs: “Wij willen ons ook op dit gebied blijven ontwikkelen en ons wagenpark verduurzamen. We doen dat samen met onze opdrachtgevers die dat ook belangrijk vinden. We merken namelijk dat steeds meer klanten ons vragen naar de mogelijkheden van duurzaam transport.”

Elektrische trucks ontwikkelen zich in hoog tempo, constateert Jacobs. “Groot verschil tussen de eerste generatie Volvo FL Electric en de nieuwste generatie is de actieradius. De truck die we al hebben is van de eerste generatie elektrische trucks en heeft een actieradius van 240 kilometer. De nieuwe generatie heeft een bereik tot 450 kilometer. Daarmee hebben we voldoende actieradius voor een volledige distributieronde. De ontwikkeling van de batterijpakketten gaat heel snel. Onze huidige Volvo FL Electric heeft zes accupakketten van 50 kWh. De nieuwste generatie Volvo FL Electrics heeft zes accupakketten van al 94 kWh elk, zonder dat de truck zwaarder is geworden of dat dat ten koste gaat van het laadvermogen.” 

Onderhoud

Jacobs ziet het als een grote pre dat Volvo elektrische trucks af fabriek met volledige garantie levert. “Zo zijn we verzekerd van een totaaloplossing en de Volvo-kwaliteit die we gewend zijn, inclusief de service van de dealer. Voor alle trucks hebben we een full service onderhoudscontract: Nijwa verzorgt al het onderhoud. Ook bij het specificeren van deze trucks zijn we overigens uitstekend geholpen door Nijwa, met advies over het benodigde accupakket en de technische specificaties.” 

Zero-emissiezones

Met de investering in elektrische trucks bereidt Oegema Transport zich ook voor op de toekomst. “Steden als Groningen, Zwolle, Enschede, Deventer en Apeldoorn hebben vanaf 2025 zero-emissiezones in hun stadscentrum. Dat betekent dat dieseltrucks daar niet meer welkom zijn. Aangezien wij daar dagelijks komen, is het voor ons zaak om daar op tijd een oplossing voor te hebben.”

Opladen

Oegema Transport legt bij zijn vestiging in Dedemsvaart een eigen oplaadpark aan. Daar komen zes oplaadpunten voor elektrische trucks. Ook wordt het aantal zonnepanelen op het dak uitgebreid naar 13.500 stuks. “De stroom die deze zonnepanelen opwekken, wordt opgeslagen in een accu en gebruikt om de elektrische trucks op te laden. Het is dus in alle opzichten een duurzame oplossing.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 587 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *