Traton leverde in 2021 veel meer voertuigen af

Volkswagens truckdivisie Traton leverde het afgelopen veel meer voertuigen af. Het bedrijf rapporteert een afzetstijging van trucks van 47% en van bussen van 17%.

Medio 2021 mag Traton ook de productie van zijn nieuw verworven Amerikaanse dochterbedrijf Navistar meerekenen. Zonder Navistar zou de afzetstijging nog altijd 27% zijn. Opvallend is dat Traton ook veel meer bestelauto’s van het merk MAN afzette. De verkoopstijging bedroeg hier 26%.

Topman Christian Levin zei dat 2021 en bijzonder uitdagend jaar was vanwege tal van onderdelentekorten, waarvan het chiptekort het meest in het oog springt. Hij waarschuwt dat de situatie dit jaar nog niet echt is verbeterd.

Scania 25% in de plus

Volgens Traton stegen de verkopen van Scania afgelopen met een kwart vergeleken met 2020, toen natuurlijk ook daar de productie tijdelijk stopte. Met een afzet van bijna 86.000 trucks is Scania nog wel een eind verwijderd van een eerder uitgesproken ambitie om 100.000 trucks per jaar te bouwen. Getuige de order-intake rekent Scania ook dit jaar op teminste een goed begin.

MAN 15% meer

De Duitse truckbouwer MAN werd het afgelopen geplaagd door een forse reorganisatie. Toch wist het bedrijf 14% meer trucks af te zetten. De groei bij de bestelauto’s noemden we al. Bij de bussen zag MAN de verkopen met 13% dalen.

Opvallend is tot slot het herstel van de truckmarkt in Brazilië. Traton zag de afzet daar met 55% stijgen. Volgens Traton is een scherp gestegen vraag de oorzaak.   

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3524 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *