Scania verliest hoger beroep kartelboete

Het Europees gerechtshof heeft geoordeeld dat Scania de opgelegde boete vanwege kartelgedrag alsnog gewoon moet betalen. De Zweedse truckbouwer was tegen de boete in beroep gegaan.

In 2017 legde de Europese Commissie Scania een boete op van 880 miljoen euro. Ook alle andere truckfabrikanten op MAN na, werden beboet. MAN ontsprong de dans, omdat zij het kartel had aangegeven. Bewezen werd dat de truck-industrie in de periode 1997 – 2011 prijsafspraken had gemaakt, waardoor klanten teveel voor hun nieuwe trucks betaalden. Op de voorgestelde schikking gingen alle fabrikanten in, maar Scania weigerde. In totaal werd voor zo’n 3 miljard euro aan boetes opgelegd.

Structureel

Het gerecht oordeelde dat de Commissie bij het opleggen van de boete aan Scania, zorgvuldig tewerk was gegaan. De onderbouwing van het vonnis was correct geweest. Daarbij ging het vooral om, of medewerkers van Scania op eigen houtje hadden geacteerd, of dat de fabrikant structureel te werk was gegaan. Dat laatste is volgens de rechters voldoende bewezen.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.