RAI: Sector loopt miljoenen mis voor klimaatdoelen

De RAI Vereniging is teleurgesteld over het uitstel van de invoering van de vrachtwagenheffing. Volgens beleidsmedewerker Chris van Dijk loopt de sector honderden miljoenen mis die onder andere waren bedoeld voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Uitstel betekent dat de sector jaarlijks ongeveer 260 miljoen euro misloopt om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen, zegt Van Dijk.

Hij noemt het extra pijnlijk omdat voor de Nationale Stimuleringsregeling voor trucks, waarvoor aanvankelijk 94 miljoen euro per jaar zou worden uitgetrokken, ook slechts een deel van dat bedrag beschikbaar is. Van Dijk: ‘Samen met een aantal andere stakeholders zet RAI Vereniging zich volop in om die Nationale Stimuleringsregeling voor trucks in 2022 live te krijgen. Het Ministerie spant zich eveneens hard in. Bij de stakeholders is het idee ontstaan om de beperkte beschikbare gelden voor de Nationale Stimuleringsregeling Trucks tot 2024 te gebruiken om het doel uit het Klimaatakkoord te behalen, om vervolgens vanaf dat jaar de inkomsten uit de vrachtwagenheffing daarvoor in te zetten. Helaas haalt de minister met deze planning nu een streep door de rekening.’ Het uitstel is volgens het Ministerie IenW ontstaan door het vallen het van het Kabinet Rutte 3. Het wetsvoorstel is gereed, maar omdat het voorgenomen beleid betreft, is het niet gebruikelijk dat aan een demissionair kabinet aan te bieden.

Oproep nieuw kabinet

Van Dijk roept het toekomstig kabinet op om in het nieuwe regeerakkoord opnieuw de vrachtwagenheffing met de terugsluis naar de sector per 2024 op te nemen. ‘Haast is geboden, want de trucks zijn gereed en met deze verduurzamingsmaatregel is een CO2-winst van naar schatting 1 megaton per jaar gemoeid.’

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3348 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.