Paccar voorzichtig over 2021

Zoals gewoonlijk is Paccar, het Amerikaanse moederbedrijf van DAF, erg snel met een persbericht over de resultaten over het afgelopen jaar. Na de krimp van de Europese truckmarkt met een derde in 2020 is Paccar weinig optimistisch over een krachtig marktherstel in 2021.

Voor de pandemie werden er in Europa rond de 300.000 trucks verkocht in de klasse boven zestien ton. Het afgelopen jaar was dit volgens Paccar en DAF nog maar 230.500 stuks. Voor dit jaar rekenen de marketeers van de truckfabrikant op een markt van 250.000 tot 280.000 trucks. Het marktaandeel van DAF schommelt dan evenals de afgelopen jaren rond de 16,3 procent. 

De inkomsten van de Paccar-groep zijn in het vierde kwartaal van 2020 met een kwart gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2019. Over het hele jaar 2020 kwam er bijna zeven miljard dollar minder binnen bij Paccar dan een jaar eerder.

Initiatieven

Opvallend is dat Paccar tal van initiatieven noemt, die mooi samenvatten wat er in de truckwereld gaande is. Zo beijvert het bedrijf zich om elektrisch aangedreven versies te introduceren en kondigt het andermaal de samenwerking aan met Aurora, om gezamenlijk autonome trucktechniek te ontwikkelen.

Als enige truckfabrikant openbaart Paccar ook cijfers over de onderdelendivisie. Daarmee werd in het vierde kwartaal 8 procent meer verdiend dan in dezelfde periode in 2019. Over het hele jaar daalden de inkomsten zo’n 12 procent. Het bedrijf heeft vertrouwen in groeiperspectieven op de lange termijn, omdat steeds meer trucks van het merk ‘connected’ zijn.

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 2731 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *