Mercedes levert 27 Actros-trucks aan Raben/BAS Group

Raben Group doet het goed in Europa: komend jaar verwacht het van origine Nederlandse bedrijf richting de 2 miljard omzet te behalen. De groei wordt ook hier steeds beter zichtbaar: in juli 2021 nam Raben Netherlands B.V. de BAS Group in Etten-Leur over.

Hierdoor verdubbelt het bedrijf qua vierkante meters en omzet in Nederland. Mercedes-Benz Trucks is partner in de expansie. Paul Douma, manager fleetsales en business development  bij Louwman Mercedes-Benz Trucks, vertelt: “Dit voorjaar leveren we 27 Actrossen af aan onze klant Raben.”

De overname van BAS Group ligt geheel in lijn met de ontwikkelingen binnen Raben Netherlands B.V. in de afgelopen 5 jaar, zeggen betrokkenen. Managing Director Berend Jan Schuring legt uit: “De visie en strategie van de Raben Group in heel Europa is: groeien. Eerder bleef Nederland wat achter en was het bedrijf weinig koersvast. De laatste jaren ligt dat heel anders.”

Netwerk en digitaliseren

“We focussen nu heel duidelijk op twee pijlers: netwerk en digitaliseren. Daarom nemen we transporteurs over, zodat we op meer plekken actief zijn en met volle vrachtauto’s tussen vestigingen kunnen rijden. Daar hersorteren we en verzorgen we, vaak met kleinere trucks, het transport lokaal. Zo houden we the last mile zo kort mogelijk.” De komende jaren breidt het netwerk van Raben verder uit, zoals met een vestiging in regio Rotterdam”, aldus Schruing.

Data verzamelen

Op digitaal gebied heeft Raben in Nederland ook grote stappen gezet. Schuring: “Data verzamelen en benutten is een voorwaarde om te overleven in de transportwereld. Met dat inzicht in het achterhoofd hebben we, samen met opdrachtgevers, software ontwikkeld. Vanuit het kantoor in Oss stuurden we als eerste binnen de Raben Group 50 chauffeurs de weg op met een device. Hiermee werden relevante gegevens in realtime beschikbaar: van aankomsttijden tot de handtekening bij aflevering. Het helpt ons efficiënter te werken. Daarbij hebben klanten minder vragen, want alles is online inzichtelijk. Deze innovatie is nu in heel Europa uitgerold. Er rijden elke dag zo’n 6.000 chauffeurs met zo’n device”, zegt Schuring.

Kosten beheersen

Schuring: “Het lukt ons nu beter om de kosten te beheersen. Daarbij houden we vast aan de lijnen die we hebben uitgezet. Het werkt. Na jaren van verlies schrijven we weer winst. En met de aankoop van de BAS Group – een van de grootste overnames in de geschiedenis van Raben in Europa – hebben we nu écht doorgepakt.”

Raben Netherlands B.V. verdubbelt in omzet, het bedrijf bouwt op dit moment aan een groot (23.000 m²) nieuw pand naast de huidige vestiging in Etten-Leur en ging van 90 naar meer dan 350 werknemers in Nederland. Mercedes-Benz Trucks is onderdeel van de expansie. Paul Douma van Louwman vertelt: “Er staan nu 27 Actrossen in bestelling: 5 bakwagens en 22 trekkers.”

Chauffeurs

BAS reed al met trucks van Mercedes. De keuze om ook nu voor het merk met de ster te kiezen is deels een emotionele keuze. “De overname was voor collega’s een schok en bracht onzekerheid. Wij gaven echter meteen een duidelijk signaal af: Raben wil samen met het personeel groeien. En dus zorgen we goed voor je. Reken op vriendelijke werktijden – je hoeft dus niet om 4.30 uur de weg op en je bent ’s avonds gewoon thuis – en mooie, nieuwe trucks en trailers.  Bij aanschaf van de nieuwe reeks hebben we goed geluisterd naar de wensen van de chauffeurs.”

Paul Douma vult aan: “De 27 trucks die we dit voorjaar afleveren, zijn minstens even riant uitgerust als wat men gewend was van BAS. Sterker nog: op het gebied van veiligheid en comfort is de nieuwe vloot zelfs nog iets beter. Deze Actrossen zijn onder meer voorzien van Mirrorcam, Sideguard Assist en adaptive cruise control.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Tim de Jong has 3316 posts and counting. See all posts by Tim de Jong

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.