Elektrische strooiwagen voor Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft een volledig elektrisch aangedreven strooiwagen in gebruik genomen. Het gaat om een MAN eTGM, die De Jong Zuurmond voor Rijkswaterstaat heeft ingezet. 

De eTMG behoort tot de eerste eTGM-modellen uit serieproductie, waarvan De Jong Zuurmond er in totaal drie heeft afgenomen. De 26 tons uitvoeringen hebben een vermogen van 265 kW/360 pk en een koppel van 3100 Nm. Afgelopen weekend kwam de eTGM strooiwagen van Rijkswaterstaat al in actie tijdens de eerste landelijke sneeuwval van het jaar.

100% CO2-neutraal

De eTGM strooiwagen – één van de drie eTGM’s die aan De Jong Zuurmond werden geleverd door MAN-dealer Rosier van den Bosch – heeft een eigen oplaadstation dat eveneens door De Jong Zuurmond wordt geëxploiteerd. De elektriciteit komt geheel uit CO2-neutrale bron en het laadstation staat los van het elektriciteitsnet. De Jong Zuurmond duidt de eTGM strooiwagen daarmee aan als ‘zelfvoorzienend’.

Als het lithium-ion accupakket volledig is geladen, heeft de elektrische strooiwagen een actieradius van 190 kilometer. Om die actieradius te bereiken, hebben de eTGM-modellen van De Jong Zuurmond een regeneratief remsysteem. Dat betekent dat de energie die vrijkomt bij het afremmen automatisch wordt omgezet in elektrische energie, die weer kan worden gebruikt voor de aandrijving. En wat ook bijdraagt aan maximale efficiency: de strooiwagen bedient vanuit de vaste standplaats een specifiek gebied met vaste trajecten.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Emil Peeters has 420 posts and counting. See all posts by Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *